Oversluiten

Schenking en lening: welke documenten moet je daar voor aanleveren?

Leestijd: 2 minuten

Het inbrengen van eigen middelen komst steeds vaker voor bij een hypotheekaanvraag. De maximale hypotheek wordt namelijk jaarlijks verlaagd. Vanaf 1 januari 2016 is de maximale hypotheek op basis van de koopsom van de woning 102%. Dat betekent dat er vaker eigen middelen ingebracht moeten worden. Eigen middelen bestaan onder andere uit een schenking en een lening. Eigen middelen moeten altijd aangetoond worden, dat geldt voor de schenking en de lening ook. Maar hoe toon je een schenking en een lening aan?

Heb je een schenking ontvangen?

Als je een schenking hebt ontvangen voor de financiering van je hypotheek, dan wil de geldverstrekker daar bewijzen van zien. Je kan bewijzen dat een schenking daadwerkelijk een schenking is door de volgende documenten toe te voegen aan je dossier:

  • Schenkingsovereenkomst: je kan een voorbeeld van een schenkingsovereenkomst vinden op de website van Hypotheek24.nl;
  • ID-bewijs schenker(s), maak een kopie van het paspoort of ID-bewijs van de schenker(s);
  • Bijschrijving van de schenking op je rekening: upload een uitdraai van je rekening waar de schenking op gestort is.

Schenkingen zijn aan een aantal regels gebonden. Zo moet je belasting betalen als de schenking boven een bepaald bedrag uit komt. In 2015 mag je van je ouders een schenking ontvangen van maximaal €52.752,-, mits je het bedrag in de koop of verbetering van een woning stopt. In 2016 is dat bedrag maximaal €53.016,-.

Ga je geld lenen om je hypotheek te financieren?

Het is ook mogelijk om een lening te gebruiken om je hypotheek te bekostigen. Ook een lening moet aangetoond worden. De volgende documenten zijn daarvoor nodig:

  • Leningovereenkomst: je kan online voorbeelden van een leningovereenkomst vinden;
  • Bijschrijving van de lening op je rekening;
  • ID-bewijs leners.

Bedenk je wel dat als je geld leent voor je hypotheek, het maximale hypotheekbedrag verminderd wordt omdat je de lasten van beide leningen moet kunnen dragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *