Bij het verkopen van je woning is het sinds 2015 verplicht om een energielabel te hebben. Uit een rapport van Calcasa blijkt dat inmiddels 6 op de 10 woningen een definitief energielabel hebben. Hoe staat het ervoor met de duurzaamheid van de woningen in Nederland. We leggen het uit.
Wat is een energielabel?
Met een energielabel kan je bij het kopen van een woning in één oogopslag zien hoe duurzaam de woning is. Hoe hoger de letter (A++++, groen – zeer zuinig tot G, rood – zeer onzuinig), hoe energiezuiniger je woning is. Koop je een woning met label G? Dan moet je rekening houden met hogere energiekosten.
Als je een woning verkoopt, moet een energielabel verplicht in de advertentie staan. Let op: Tot 1 juli 2021 geldt een overgangsperiode, aangezien per 1 januari 2021 de labels door een energie-adviseur moet worden vastgesteld. Omdat deze energie-adviseurs nog volop opgeleid moeten worden, zijn ze nu niet voldoende beschikbaar en is er een overgangsperiode. Is er een label bekend? Dan moet deze wel verplicht in de advertentie staan.
Wat kost het aanvragen van een energielabel?
Per 1 januari 2021 moet een energie-adviseur een energielabel vaststellen. Hij of zij moet hiervoor langskomen bij de woning en hier zitten dus hogere kosten aan verbonden. Alhoewel de overheid de kosten van een energielabel voor een eengezinswoning op 190 euro en voor een appartement op 100 euro heeft ingeschat, lijken deze kosten in de praktijk een stuk hoger te liggen. Een kleine rondgang langs de mogelijke partijen laat zien dat de kosten beginnen bij 349 euro.
Wat is de groenste provincie?
Het Calcasa rapport laat zien dat in Flevoland maar liefst 43% van de woningen met een A label heeft. De groenste provincie daarmee! Limburg loopt achteraan met 20% label A woningen. Als de provincies op dit tempo doorgaan met het verduurzamen van woningen, is Flevoland volledig A in 2035 en Zeeland zelfs pas in 2090. Voor de overige provincies ligt dit tussen 2050, 2055 en 2060 in.
Ga jij een huis kopen?
Als je een huis gaat kopen, check dan vooral het energielabel van je nieuwe woning! Koop je een woning met een label van C of hoger? Hou dan rekening met hogere energiekosten dan wel kosten voor het verduurzamen van je woning. Koop je een appartement? Dan ben je ook afhankelijk van de andere eigenaren in het appartementengebouw. Wil de rest niet meewerken, dan kan het zijn dat je nog lang een appartementen met een laag energielabel hebt.
Meer weten?
Wil je meer weten over het kopen van een huis of het verduurzamen van je woning? Maak dan hier een vrijblijvende belafspraak. Direct vragen stellen? Wij zijn ook bereikbaar via WhatsApp. Scan de QR-code om ons toe te voegen! Handig toch?