Wanneer je een huis gaat kopen of al een lopende hypotheek hebt speelt de hypotheekrente een belangrijke rol. De hypotheekrente is immers medebepalend voor je maximale hypotheek en maandlasten. Momenteel zijn de hypotheekrentes vrij stabiel. Toch zien we lichte rentedalingen. Hoe de hypotheekrente zich zal ontwikkelen is nooit met zekerheid te voorspellen. Wel zijn er bepaalde factoren die de hoogte van de hypotheekrente beïnvloeden. Welke factoren dit zijn, lees je in onze blog!
Lichte dalingen hypotheekrente verwacht
De Europese Centrale Bank (ECB) verlaagde in juni haar rente. Dit komt mede door gunstige inflatiecijfers in Europa en de Verenigde Staten. De positieve renteontwikkelingen op de financiële markten en optimisme onder beleggers, hebben invloed op de hypotheekrente.
We verwachten dat hypotheekrentes met een korte rentevaste periode eerder zullen dalen. Hypotheekrentes met een langere rentevaste periode zullen naar verwachting meer geleidelijk dalen. Ondanks de dalende rentes op de financiële markten van de afgelopen weken, verwachten we geen grote dalingen van de hypotheekrente.
Vergrijzing zorgt op lange termijn voor lagere rentes
Een belangrijke ontwikkeling op lange termijn is dat de bevolking in het westen steeds meer vergrijst. Over het algemeen hebben ouderen meer vermogen dan jongeren, dit vermogen zit met name in de woning.
Door stijgende huizenprijzen en aflossingen op de hypotheekschuld ontstaat er overwaarde. We zien dat de overwaarde in alle leeftijdsgroepen stijgt, maar dat de overwaarde meer stijgt naarmate de leeftijd oploopt.
Wereldwijd blijft het vermogen door vergrijzing stijgen. Hierdoor neemt het aanbod van geld toe en de vraag naar geld (leningen) af. Wanneer het aanbod groter blijft dan de vraag naar geld, zal dit op lange termijn zorgen voor lagere rentes.
Inflatie belangrijke factor voor hypotheekrente
Inflatie leidt tot hogere rentes op de financiële markten en hogere hypotheekrentes. In 2022 steeg de inflatie naar een torenhoog niveau, waardoor de hypotheekrente steeg van 1% tot wel boven de 4%. Gelukkig zijn de inflatiecijfers sindsdien weer gedaald naar ongeveer 2,5%. De ECB verwacht dat de inflatie eind 2025 weer op het streefdoel van 2% zal uitkomen.
Daarnaast is ook het beleid van de ECB is bepalend voor de ontwikkeling van de hypotheekrente. De ECB verwacht dat de rentes op de financiële markten en daaropvolgend de hypotheekrentes, de komende jaren licht zullen dalen. Hiervoor moeten de inflatiecijfers wel de goede kant op blijven gaan.
Onverwachte gebeurtenissen kunnen rentes beïnvloeden
Toch blijft het moeilijk om de hypotheekrente te voorspellen, omdat er altijd onverwachte gebeurtenissen kunnen plaatsvinden die invloed hebben op de economie. Over het algemeen vertaalt onrust zich meestal in hogere rentes op de financiële markt.
Zo zagen we eerder dat de coronapandemie, de oorlog in Oekraïne en de energiecrisis flinke renteverhogingen veroorzaakten. De aankomende verkiezingen in de Verenigde Staten, wereldwijde politieke onrust en oorlogen kunnen in de toekomst invloed hebben op financiële markten wereldwijd. Dit kan leiden tot een stijging van de hypotheekrentes.
Hypotheekverstrekkers houden elkaar goed in de gaten
Nu de rentes op de financiële markten zijn gedaald, ontstaat er ruimte bij geldverstrekkers om de hypotheekrentes te verlagen. Dat wil niet direct zeggen dat hypotheekverstrekkers de renteveranderingen op de financiële markten automatisch volgen. Eerder dit jaar, toen de rentes op de financiële markten stegen, waren hypotheekverstrekkers namelijk ook terughoudend met het verhogen van de hypotheekrente.
Geldverstrekkers zullen in eerste instantie vooral elkaar goed in de gaten houden. Pas wanneer de eerste hypotheekverstrekkers serieuze renteverlagingen doorvoeren, zal de rest waarschijnlijk volgen.
Benieuwd naar jouw mogelijkheden? Maak een afspraak!
Benieuwd hoeveel jij kunt lenen voor de aankoop van een woning, en hoe je dit het beste kunt financieren? Of heb je andere vragen? Maak dan hier een gratis en vrijblijvende videoafspraak met een van onze hypotheekadviseurs. Zo krijg je op voorhand al inzicht in je financiële mogelijkheden, maandelijkse hypotheeklasten en weet je wat je maximaal kunt lenen. Direct vragen stellen? Wij zijn ook bereikbaar via WhatsApp. Scan de QR-code om ons toe te voegen of klik hier! Handig toch?