Jaarlijks rond deze periode ontvangt iedere woningeigenaar een brief van de gemeente met hierin de vastgestelde WOZ-waarde. Meestal is de WOZ-waarde hoger dan het voorgaande jaar. Een hogere WOZ-waarde hoeft niet altijd nadelig te zijn. Sterker nog, een hogere WOZ-waarde kan voor jouw hypotheek een flink financieel voordeel opleveren! Zo kan een hogere WOZ-waarde ervoor zorgen dat jouw maandlasten flink omlaaggaan. Hoe dit zit? Wij leggen het je uit!
Hogere WOZ-waarde betekent meer belasting en hoger eigenwoningforfait
Vaak hopen woningbezitters dat de WOZ-waarde niet te hard stijgt en eigenlijk het liefst zo laag mogelijk blijft. Wanneer je eigenaar bent van een koopwoning betaal je onroerendezaakbelasting (OZB) aan de gemeente. Aangezien dit een percentage is van de de WOZ-waarde betaal je dus meer belasting bij een hogere WOZ-waarde. Een hogere WOZ-waarde kan ook een hogere riool- en watersysteemheffing betekenen. Daarnaast heeft een hogere WOZ-waarde invloed op je eigenwoningforfait, wat in de praktijk betekent dat je minder hypotheekrenteaftrek kunt krijgen.
Wanneer je een woning bezit wordt er een fictief deel bovenop je inkomen geteld, omdat jouw woning wordt gezien als vorm van inkomen. Dit heet het eigenwoningforfait en is altijd een percentage van de WOZ-waarde van de woning. Het eigenwoningforfait gaat namelijk van de hypotheekrente af, waarna je het restantbedrag mag aftrekken. Hoe hoger het eigenwoningforfait, hoe minder rente je dus kunt aftrekken!
Met een hogere WOZ-waarde kun je je maandlasten verlagen
Toch vindt lang niet iedereen het erg wanneer de WOZ-waarde stijgt. Een hogere WOZ-waarde kan juist heel voordelig zijn voor je hypotheek. Je kunt hiermee je maandlasten verlagen.
Wanneer je een hypotheek afsluit zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG), dan kijkt de bank hoe risicovol de lening is. Een belangrijke graadmeter hiervoor is de verhouding tussen de marktwaarde van de woning en het openstaande hypotheekbedrag. Op basis van deze verhouding wordt namelijk ook de hoogte van de hypotheekrente bepaald.
Iedere geldverstrekker heeft de hypotheekrente opgedeeld in een aantal risicoklassen. Hoe meer geld je leent ten opzichte van de woningwaarde, hoe meer rente je moet betalen omdat je in een hogere risicoklasse valt. Je betaalt bij een hogere risicoklasse een extra risico-/renteopslag bovenop de basisrente. De risicoklassen verschillen per geldverstrekker. Heb jij een hypotheek met NHG? Dan val je sowieso in een lage risicoklasse en betaal je alleen de basisrente (zonder risico-opslag).
Hoe kom je in een lagere risicoklasse terecht?
Je kunt in een lagere risicoklasse terecht komen wanneer de marktwaarde van je woning is gestegen, maar ook wanneer je (extra) aflost op je hypotheek. In beide gevallen is het openstaande hypotheekbedrag in verhouding namelijk kleiner geworden ten opzichte van de marktwaarde van de woning. Dit betekent dat je minder rente gaat betalen en je maandlasten dus dalen.
Let op: de mogelijkheid om je risicoklasse te verlagen geldt dus alleen voor hypotheken zónder NHG.
Hoe regel je het verlagen van de risicoklasse bij jouw geldverstrekker?
Het is afhankelijk per geldverstrekker wat de mogelijkheden zijn en wat je hiervoor moet aanleveren. Bij een aantal geldverstrekkers is bijvoorbeeld het aanleveren van een WOZ-waarde al voldoende. Toch zul je bij bepaalde geldverstrekkers alsnog een taxatierapport aan moeten leveren om aan te tonen dat de woning daadwerkelijk in waarde is gestegen.
Tot slot is het altijd raadzaam om te controleren of je nog in de juiste risicoklasse valt. Meestal moet je zelf contact opnemen om een rentewijziging aan te vragen wanneer de marktwaarde van je woning is gestegen. Wanneer je (extra) aflost passen sommige geldverstrekkers de rente wel automatisch aan naar de juiste risicoklasse.
Twijfel je of je nog in de juiste risicoklasse valt? Neem dan gratis en vrijblijvend contact op met een van onze adviseurs. Wij helpen je graag verder!
Benieuwd naar jouw mogelijkheden? Maak een afspraak!
Ben jij benieuwd of je jouw hypotheekrente kunt verlagen? Of heb je andere vragen? Maak dan hier een gratis en vrijblijvende belafspraak met een van onze hypotheekadviseurs. Zo krijg je op voorhand al inzicht in je financiële mogelijkheden, maandelijkse hypotheeklasten en weet je wat je maximaal kunt lenen. Direct vragen stellen? Wij zijn ook bereikbaar via WhatsApp. Scan de QR-code om ons toe te voegen of klik hier! Handig toch?