Oversluiten

Welke verzekeringen sluit je af bij je hypotheek?

Leestijd: 2 minuten

Verzekeringen. Daar ben je misschien niet direct heel enthousiast over. Maar je hebt ze wel nodig als je een hypotheek afsluit. Een aantal verzekeringen zijn zelfs verplicht bij het afsluiten van een hypotheek. Wij laten zien welke verzekeringen er zijn zodat jij precies weet welke je kan afsluiten!

Welke verzekeringen zijn verplicht?

Iedereen die een huis koopt, moet een opstalverzekering afsluiten en de meeste huizenkopers zijn verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Maar wat verzeker je met deze verzekeringen?

  • Opstalverzekering

Een opstalverzekering is bedoeld om schade aan je huis te verzekeren. Denk hierbij aan schade die veroorzaakt is door een storm, wateroverlast of een brand.  Je verzekert met de opstalverzekering het bedrag dat nodig is om je huis te herbouwen.

Als je een appartement koopt, dan sluit je de opstalverzekering niet zelf af. De Vereniging van Eigenaren (VvE) sluit een gemeenschappelijke opstalverzekering af voor het hele complex.

  • Overlijdensrisicoverzekering

In veel gevallen is een overlijdensrisicoverzekering (ORV) verplicht als je een hypotheek afsluit. Een ORV is verplicht als de hypotheek relatief hoog is in verhouding met de waarde van de woning. Als je een hypotheek afsluit met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), dan is een ORV verplicht als de hypotheek gelijk of hoger is dan 80% van de waarde van de woning. Sluit je een hypotheek af zonder NHG? Dan gelden andere regels, die je hier kan terugvinden.

Bij een aantal geldverstrekkers kan je de hypotheek en de ORV samen afsluiten. Als je bijvoorbeeld kiest voor een hypotheek van Argenta of  Hypotrust OK inclusief de ORV, dan krijg je rentekorting van 0.1% op de hypotheekrente. Een interessant voordeel!

Welke verzekeringen zijn handig om af te sluiten?

Naast verplichte verzekeringen, zijn er een aantal verzekeringen die handig zijn om af te sluiten als je een huis koopt. Wij leggen uit waarom.

  • Woonlastenverzekering

Een woonlastenverzekering verzekert je tegen arbeidsongeschiktheid en werkloosheid. Met zo’n verzekering kan je de hypotheeklasten ook dragen als er iets gebeurt waardoor je niet meer kan werken of als je geen werk meer hebt.

  • Inboedelverzekering

De inboedelverzekering is bedoeld voor alle spullen die niet vastzitten aan je huis en die je kan meenemen als je gaat verhuizen. De verzekering zorgt ervoor dat je verzekert bent voor bijvoorbeeld diefstal, brand of waterschade.

  • Aansprakelijkheidsverzekering

Het is mogelijk dat jij schade veroorzaakt bij iemand anders of aan hun bezittingen. Met een aansprakelijkheidsverzekering ben jij hiervoor verzekerd. Denk bijvoorbeeld aan het breken van een ruit bij een vriend.

  • Rechtsbijstandverzekering

Met een rechtsbijstandverzekering ben je verzekerd voor juridische hulp. Mocht je een conflict krijgen over bijvoorbeeld je huis, dan kan je deze verzekering gebruiken.

Voor vragen over een van deze verzekeringen kan bij Hypotheek24.nl je terecht. Daarnaast kunnen wij de verzekeringen voor je afsluiten tijdens je hypotheekaanvraag. Raadpleeg hiervoor je persoonlijke hypotheekcoach zodat een passende offerte voor je aangevraagd kan worden.

Wat is jouw maximale hypotheek?

Een van de eerste stappen die je zet bij het kopen van een huis, is het berekenen van je maximale hypotheek. Hierdoor weet je in welke prijsklasse je kan zoeken. Je maximale hypotheek bereken je op Hypotheek24.nl zodat je in enkele minuten weet hoeveel jij kan lenen en de huizenjacht kan beginnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *