Flexwerker

Welke moeilijke begrippen kom je allemaal tegen in het renteaanbod?

Leestijd: 2 minuten

In je renteaanbod kom je veel moeilijke begrippen tegen. Waarschijnlijk weet je niet wat alle deze woorden betekenen. En dat is waar wij om de hoek komen kijken. Wij leggen alle termen uit zodat jij precies weet waar je voor tekent.

Bouwdepot

Ga je verbouwen of koop je een nieuwbouwwoning? Dan kom je het woord bouwdepot tegen in je renteaanbod. Een bouwdepot is een speciaal potje bij de geldverstrekker van waaruit je verbouwing of de bouw van je woning betaald wordt.

Nominaal rentepercentage

Met een nominaal rentepercentage kan je berekenen welk bedrag er iedere maand van je rekening wordt geschreven voor het betalen van je hypotheek.

Jaarlijks kostenpercentage

Het jaarlijks kostenpercentage (JKP) geeft de kosten van je hypotheek per jaar weer. Met dit percentage kan je hypotheken onderling met elkaar vergelijken. De nominale rente is altijd lager dan het JKP omdat je de nominale rente per maand betaalt en niet per jaar.

Verpanding van een overlijdensrisicoverzekering

Als je een overlijdensrisicoverzekering (ORV) moet afsluiten voor je hypotheek, dan moet deze verpand worden aan de geldverstrekker. De verpanding betekent dat de geldverstrekker aanspraak maakt op de rechten van je overlijdensrisicoverzekering. In je rentaanbod kan je vinden aan welke partij de verzekering verpand moet worden. De naam van deze partij kan afwijken van de naam van je hypotheekverstrekker.

Kosten voor de Nationale Hypotheekgarantie / Borgtochtprovisie

Als je gebruik wilt maken van Nationale Hypotheek Garantie (NHG), dan moet je hier een bedrag voor betalen. Dit wordt ook wel borgtochtprovisie genoemd.

European Standardised Information Sheet

Het European Standardised Information Sheet (ESIS) is een standaard informatieblad dat van de Europese Unie in elke offerte moet zitten.  Je kan hier uitgebreide informatie terugvinden over je hypotheekdelen, de kosten van je hypotheek en de mogelijkheden van vervroegd aflossen.

Recht van eerste hypotheek voor een bedrag van €200.000,-

Met het recht van eerste hypotheek wordt bedoeld dat de geldverstrekker als eerste aanspraak maakt op de opbrengst van de verkoop van de woning waar de hypotheek op gevestigd is. Met andere woorden, met de verkoopopbrengst wordt eerst het openstaande hypotheekbedrag ingelost voordat je zelf aanspraak kan maken op eventuele overwaarde uit de verkoop van de woning. Mocht je niet voldoen aan je betalingen, dan heeft de geldverstrekker het eerste recht om je woning te verkopen.

Hypotheek online afsluiten

Wil jij je hypotheek zo snel mogelijk rond hebben? Sluit je hypotheek dan online af via Hypotheek24.nl. Binnen 24 uur kan jij een renteaanbod in huis hebben en kan je hypotheek in een week rond zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *