Je bent afgestudeerd en druk bezig om carrière te maken. Dan zou het kunnen dat je aan het nadenken bent over het kopen van een huis. Maar hoe zit het met de schulden uit die gouwe oude tijd? Kan je wel een hypotheek krijgen met een studieschuld? Wij hebben het antwoord voor je.
Studieschuld en het BKR
Wanneer je een hypotheekaanvraag doet vindt er een BKR-registratie plaats. Tijdens deze BKR-registratie controleert de hypotheekverstrekker jouw roodstanden en andere kredietschulden. Je studieschuld is geregistreerd bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) en DUO deelt deze schuld niet met het Bureau Krediet Registratie (BKR). Dit betekent echter niet dat de studieschuld verzwegen kan worden. De hypotheekverstrekker heeft het recht om jouw bankafschriften op te vragen. Wanneer zij hier jouw DUO-rekening tegenkomen, wordt de studieschuld meegewogen in de berekening van jouw maximale hypotheek, die hierdoor lager zal uitvallen.
Weging studieschuld
Toch is er wel enig licht aan het einde van de tunnel. Jouw studieschuld wordt dan wel meegewogen, maar deze weegt minder zwaar dan een reguliere schuld. De wegingsfactor van een consumptieve schuld is 2%. Dit wil zeggen dat er wordt verwacht dat jij maandelijks 2% van de schuld terugbetaalt. Anders is dit bij een studieschuld, waar deze wegingsfactor slechts 0,75% of zelfs 0,45% is. Dit percentage hangt af van het leenstelsel waar jij mee hebt geleend.
Studieschuld in oude leenstelsel
Heb jij een studieschuld opgebouwd voor 1 juli 2015? Dan val je in het oude leenstelsel. Dit houdt in dat bij de maximale hypotheekberekening de wegingsfactor voor jouw studieschuld 0,75% is. Dit betekent dat de geldverstrekker er rekening mee houdt dat jij maandelijks 0,75% van de studieschuld afbetaald.
Studieschuld in nieuwe leenstelsel
Heb jij een studieschuld opgebouwd na 1 juli 2015? Dan heb jij geluk bij een ongeluk. Na deze datum is de wegingsfactor namelijk verlaagd naar 0,45% en wordt er dus op gerekend dat jij maandelijks 0,45% van de studieschuld afbetaald.
Terugbetalen: Snel of langzaam?
Als je een studieschuld hebt is het begrijpelijk om hier zo snel mogelijk vanaf te willen. In veel gevallen is dit ook verstandig, bijvoorbeeld wanneer je een hogere hypotheek nodig hebt voor de aankoop van een woning. Echter zitten daar ook nadelen aan. Als jij veel geld uitgeeft aan het terugbetalen van jouw studieschuld, is het moeilijk om geld achter te houden voor noodgevallen. Neem alle voor-en nadelen goed in overweging en maak een beslissing die het beste werkt voor jouw situatie.
Mocht je verder advies willen over het afsluiten van een hypotheek in jouw situatie? Spar met onze hypotheekadviseurs over jouw mogelijkheden.