Als je samen met je partner een huis koopt én je bent niet getrouwd of geregistreerd partner, dan kan het verstandig zijn een samenlevingscontract op te laten stellen bij de notaris. We leggen uit wat het is en waarom het handig is.
Wat is een samenlevingscontract?
Als je samen een woning gaat kopen (zonder dat je gehuwd bent), dan is er wettelijk gezien niks geregeld. In dit geval kiezen daarom veel mensen er voor om een samenlevingscontract af te sluiten. De notaris kan je helpen om dit contract op te stellen en je te helpen met de juiste inhoud.
In een samenlevingscontract maak je afspraken over:
- Je bezittingen en schulden: Wat zijn gemeenschappelijke bezittingen en wat is van ieder apart?
- Hoe worden de kosten van het huishouden verdeeld?
- Wat gebeurt er als één van beide partners het samenleven wilt beëindigen?
- Wat gebeurt er met de overblijvende partner als de ander overlijdt?
Wat zijn de voordelen van een notarieel samenlevingscontract?
Je kan ervoor kiezen zelf een samenlevingscontract op te stellen. Het heeft echter aardig wat voordelen om dit door een notaris te laten doen. Je kan hierbij denken aan:
- De notaris adviseert je over wat in jullie geval verstandig is om in de overeenkomst op te laten nemen.
- De notaris weet precies wat in een samenlevingscontract zou moeten staan en de kans is dus veel kleiner dat je dingen vergeet.
- Je sluit een samenlevingsovereenkomst bij het aankopen van een huis vaak samen met een testament af. Deze regel je ook bij de notaris.
- Met een notarieel samenlevingsovereenkomst wordt je fiscaal partner én partner voor de erfbelasting. Hierdoor profiteer je van een hogere vrijstelling bij overlijden. Zonder notariële samenlevingsovereenkomst moet je eerst minimaal 5 jaar samenwonen.
- Voor het partnerpensioen is een notariële samenlevingsovereenkomst vaak verplicht.
Veel voordelen dus aan het afsluiten bij de samenlevingsovereenkomst door een notaris. Zoek je een notaris? Via DeGoedkoopsteNotaris.nl vind je direct de goedkoopste notaris bij jou in de buurt.
Is een samenlevingscontract nodig als je samen een hypotheek afsluit?
Het is niet verplicht om een samenlevingscontract af te sluiten als je een hypotheek afsluit met je partner. Echter het is wel verstandig. Zo kan je met een verblijvingsbeding regelen dat één van jullie in de woning kan blijven wonen als de ander overlijdt.
Daarnaast kan je als fiscaal partner de hypotheekrente aftrekken bij de partner met het hoogste inkomen, waardoor je dus meer kan terugkrijgen.
Ben ik automatisch erfgenaam van mijn partner met een samenlevingscontract?
Nee, je wordt niet automatisch elkaars erfgenaam. Als je graag wilt dat je partner je erfgenaam wordt, moet je hiervoor apart twee testamenten afsluiten. Doe je dit niet, dan zijn de ouders van je partner of – in het geval van kinderen – je kinderen de erfgenaam.
Meer weten?
Wil je meer weten over het afsluiten van een samenlevingscontract als je samen een huis gaat kopen? Maak dan hier een vrijblijvende belafspraak. Direct vragen stellen? Wij zijn ook bereikbaar via WhatsApp. Scan de QR-code om ons toe te voegen! Handig toch?