Eerder schreven we al dat overwaarde op de woning een van de grootste vermogensposten is die je kunt hebben. Veel mensen kiezen er juist nu voor om de overwaarde op te nemen om zo meer financiële ruimte voor zichzelf te creëren. Op deze manier haal je geld uit de stenen. Maar hoe regel je dit precies? Wij leggen het je uit!
Stap 1: waarvoor wil je de overwaarde gebruiken?
Allereerst is het van belang om vast te stellen waarvoor je de overwaarde wilt gebruiken. Wanneer je de overwaarde wilt gebruiken om je woning te verbouwen of te verduurzamen dan zijn hier bij vrijwel elke geldverstrekker mogelijkheden voor.
Wanneer je een ander bestedingsdoel hebt waarvoor je de overwaarde wilt opnemen dan is er sprake van een consumptieve hypotheek. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om overwaarde op te nemen om je pensioenpotje te vergroten, of om een nieuwe auto te kopen etc. Het is wel goed om te weten dat een consumptieve hypotheek niet bij elke geldverstrekker mogelijk is. Hier vind je een overzicht van de verschillende voorwaarden per geldverstrekker.
Stap 2: plan een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek met onze adviseur
In een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek met de adviseur kijk je samen of de overwaarde ook daadwerkelijk opgenomen kan worden. Allereerst berekent de adviseur of de verhoging past op je inkomen. Daarnaast zal de adviseur naar de voorwaarden van de geldverstrekker kijken om te zien of de (consumptieve) verhoging mogelijk is. Wanneer je geen consumptieve hypotheek af kunt sluiten bij je huidige geldverstrekker kan het oversluiten van de hypotheek ook nog een optie zijn.
Stap 3: verzamel de benodigde documenten
Na het kennismakingsgesprek is het belangrijk dat je alle benodigde documenten verzamelt voor het adviesgesprek. Hier vind je een overzicht van de belangrijkste documenten die nodig zijn. Daarnaast hebben we de hypotheekakte van je huidige hypotheek en een overzicht van je huidige hypotheek nodig. Het kan voorkomen dat er nog extra documenten worden opgevraagd.
Stap 4: adviesgesprek
Nadat de documentatie compleet is volgt het adviesgesprek. Voor het verhogen van je hypotheek is een adviesgesprek noodzakelijk. In dit gesprek bespreken we uitvoerig hoe jouw huidige situatie eruit ziet en wat je wensen zijn met betrekking tot je hypotheek. Daarnaast brengen we in kaart hoe jouw financiële situatie eruit ziet bij werkloosheid, arbeidsongeschiktheid en overlijden en hoe je je hiervoor kunt verzekeren.
Stap 5: hypotheekaanvraag bij de geldverstrekker
Na het adviesgesprek wordt het renteaanbod aangevraagd bij de geldverstrekker. De geldverstrekker beoordeelt vervolgens zelf ook de documenten om te zien of de verhoging mogelijk is. Dit gebeurt volgens het vier-ogen principe wat inhoudt dat er twee beoordelingen gedaan zullen worden. Wanneer de geldverstrekker akkoord geeft ontvang je een bindend aanbod en daarna finaal akkoord.
Stap 6: notaris
Wanneer je finaal akkoord hebt ontvangen is het tijd om naar de notaris te gaan. De geldverstrekker zal de stukken opsturen naar de notaris die vervolgens de hypotheekakte voor je opstelt.
Heb jij bij het afsluiten van jouw hypotheek gekozen voor een hogere hypothecaire inschrijving? Dan kun je de de hypotheek onderhands verhogen en hoef je dus niet opnieuw naar de notaris. Dit scheelt weer in de kosten.
Wil je geld uit je stenen halen? Neem dan contact op met onze adviseurs!
Wil je meer weten over hoe je geld uit je stenen kunt halen of heb je andere vragen? Maak dan hier een gratis en vrijblijvende belafspraak met een van onze hypotheekadviseurs. Zo krijg je op voorhand al inzicht in je financiële mogelijkheden, maandelijkse hypotheeklasten en weet je wat je maximaal kunt lenen. Direct vragen stellen? Wij zijn ook bereikbaar via WhatsApp. Scan de QR-code om ons toe te voegen of klik hier! Handig toch?