Een hogere WOZ-waarde: wat zijn de voor- en nadelen?

Leestijd: 3 minuten

Wanneer je een koopwoning bezit ontvang je ieder jaar rond maart de WOZ-beschikking van de gemeente. Bij de beschikking van dit jaar wordt gekeken naar de waardepeildatum op 1 januari 2022. Vaak is de WOZ-waarde hoger dan het voorgaande jaar. Aan een hogere WOZ-waarde zitten zowel voor- als nadelen. Wij zetten het voor je op een rij!

Waarvoor is de WOZ-waarde van belang?

De WOZ-waarde is de waarde van de woning die door de gemeente ieder jaar op 1 januari wordt vastgesteld. Op basis van deze vastgestelde waarde worden de gemeentelijke belastingen en heffingen gebaseerd.

De gemeente baseert de waarde van de woning onder andere op:

  • De ligging van de woning;
  • Gegevens over de inhoud;
  • Gegevens over de oppervlakte.

De gemiddelde waarde van koopwoningen per 1 januari 2022 ligt gemiddeld op € 315.000. Dit is dus een stijging van 8,6% ten opzichte van het jaar daarvoor, toen was de gemiddelde WOZ-waarde €290.000 euro.

Wat zijn de nadelen van een hogere WOZ-waarde?

  • Je betaalt meer belasting aan de gemeente
    Wanneer je eigenaar bent van een koopwoning betaal je onroerendezaakbelasting (OZB) aan de gemeente. Aangezien dit een percentage is van de de WOZ-waarde betaal je dus meer belasting bij een hogere waarde. Een hogere WOZ-waarde kan ook een hogere riool- en watersysteemheffing betekenen.
  • Je eigenwoningforfait wordt hoger
    Als je een huis bezit wordt er een fictief deel bovenop je inkomen geteld, omdat jouw huis wordt gezien als vorm van inkomen. Dit heet het eigenwoningforfait en is altijd een percentage van de WOZ-waarde van de woning. Hoe hoger de waarde, des te hoger je eigenwoningforfait.

Wat zijn de voordelen van een hogere WOZ-waarde?

  • Hogere verkoopopbrengst
    Bij een hogere WOZ-waarde kun je meestal ook een hogere vraagprijs van je woning hanteren wanneer je deze wilt verkopen. De marktwaarde van de woning is echter niet altijd gelijk aan de WOZ-waarde. Een van de redenen hiervan is dat WOZ-waarde wordt bepaald op 1 januari van het voorgaande jaar (in dit geval dus 2022) en dus als het ware een jaar achter loopt.
  • Vaak kun je je maandlasten verlagen
    Met de stijgende huizenprijzen zou het zo maar kunnen dat je hierdoor je maandlasten kunt verlagen. Heb jij een hypotheek zonder NHG afgesloten? Dan wordt de hoogte van de hypotheekrente namelijk bepaald door de verhouding marktwaarde/hypotheek, dit wordt ook wel de risicoklasse genoemd. Iedere geldverstrekker heeft de rente zonder NHG opgedeeld in een aantal risicoklassen.

    De risicoklasse is gebaseerd op de verhouding marktwaarde/hypotheek. Door de stijgende huizenprijzen kan het zijn dat je in een lagere risicoklasse terecht kan komen. Het is afhankelijk per geldverstrekker wat je hiervoor moet aanleveren. Bij een aantal geldverstrekkers is bijvoorbeeld het aanleveren van een WOZ-beschikking al voldoende.

Benieuwd hoe jij je maandlasten kunt verlagen? Maak een afspraak! 

Wil je meer weten over jouw mogelijkheden voor het verlagen van je maandlasten of heb je andere vragen? Maak dan hier een gratis en vrijblijvende belafspraak met een van onze hypotheekadviseurs. Zo krijg je op voorhand al inzicht in je financiële mogelijkheden, maandelijkse hypotheeklasten en weet je wat je maximaal kunt lenen. Direct vragen stellen? Wij zijn ook bereikbaar via WhatsApp. Scan de QR-code om ons toe te voegen of  klik hier! Handig toch?  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *