Oversluiten

Kan ik een hypotheek naar NHG oversluiten?

Leestijd: 2 minuten

Je hebt een hypotheek met NHG en die wil je graag behouden. Maar je wilt je hypotheek ook graag oversluiten omdat je rentevastperiode afloopt. Of je vind je huidige hypotheekrente echt te hoog en je bent bereid om een boete te betalen zodat je kunt oversluiten. Het kan ook zijn dat je je hypotheek wilt oversluiten zodat je een hypotheek met NHG kan afsluiten. Het oversluiten van een hypotheek naar NHG kan niet zomaar. Je hypotheekaanvraag moet namelijk aan bepaalde voorwaarden voldoen. Maar aan welke voorwaarden moet je hypotheekaanvraag voldoen?

Aan welke voorwaarden moet een hypotheekaanvraag voldoen om over te sluiten naar NHG?

Het is mogelijk om je bestaande hypotheek over te sluiten naar een hypotheek met NHG. Het is echter niet mogelijk om alle hypotheken over te sluiten naar een NHG-hypotheek. Je kan je hypotheek oversluiten naar NHG als je aanvraag aan één van de volgende voorwaarden voldoet:

 • Je woning kwalitatief verbetert door te klussen of te verbouwen. Een kwalitatieve verbetering geldt al vanaf € 50.
 • Je je ex-partner uitkoopt;
 • Je overige erfgenamen uitkoopt;
 • Je de erfpachtcanon afkoopt of de grond onder je woning je volledige eigendom wordt,

Één van bovenstaande situaties moet op jouw aanvraag van toepassing zijn. Daarnaast mag je maximale hypotheek niet hoger zijn van €245.000. Voldoe je niet aan deze voorwaarden? Dan kan je je hypotheek niet oversluiten naar NHG.

Wat valt er onder de maximale hypotheek van € 245.000?

Om in aanmerking te komen voor oversluiten naar NHG, is het belangrijk dat je onder de kostengrens van NHG blijft. Op dit moment is de kostengrens € 245.000. De onderstaande kosten dienen gezamenlijk onder dit bedrag te blijven:

 • Restantbedrag van je huidige hypotheek;
 • De boeterente die je bij je huidige hypotheekverstrekker moet betalen;
 • De kosten voor de kwalitatieve verbetering;
 • De kosten van het taxatierapport. Het laten opstellen van een taxatierapport is verplicht bij het oversluiten van je hypotheek naar NHG;
 • De financieringskosten zoals de hypotheekakte, NHG-borgtochtprovisie en de afhandelings- of advieskosten voor je hypotheek.

Is het voordelig om je hypotheek over te sluiten naar NHG?

Het verschilt per geldverstrekker of het voordelig is om je hypotheek over te sluiten naar NHG. Maar een hypotheek met NHG heeft twee belangrijke voordelen:

 • Lagere rente
 • Kwijtschelden (deel van) restschuld bij gedwongen verkoop

Over het algemeen is het zo dat als je hypotheek hoger is dan 60-65% van de marktwaarde van de woning, je rente lager is als je een hypotheek hebt met NHG. Verder biedt NHG je als het ware bescherming. Stel dat je je huis moet verkopen met een restschuld, dan kan NHG in een aantal gevallen (een deel) van de restschuld kwijtschelden.

Wil je je hypotheek oversluiten naar NHG?

Als je naar aanleiding van deze informatie meer wilt weten over wat de mogelijkheden zijn voor het oversluiten van jouw hypotheek, bekijk dan je mogelijkheden op Hypotheek24.nl. Hypotheek24.nl geeft je de mogelijkheid om zelf je hypotheek af te sluiten. Zelf? Ja, gewoon zelf zonder tussenkomst van een hypotheekadviseur. Hierdoor kan je duizenden euro’s besparen. Omdat je het makkelijk zelf kan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *