Onderwaterhypotheek

Aantal onderwaterhypotheken voor het eerst in 8 jaar gedaald

Leestijd: < 1 minuut

Het aantal huizen dat onder water staat is gedaald! Voor het eerst in 8 jaar is het aantal huizen waarbij de hypotheekschuld hoger is dan de waarde van de woning lager geworden. In 2014 is het aantal onderwaterhypotheken met 84.000 afgenomen volgens de Volkskrant. Een goede vooruitgang!

Hoeveel huizen hebben een hypotheek die hoger is dan de woningwaarde?

Er staan nu bijna 1.4 miljoen huizen onder water. Dat komt neer op zo’n 32% van de mensen met een koopwoning. Dat zijn er nog steeds veel. Maar ondanks dat is de afname van het aantal huizen dat onder water staat goed nieuws. Ter vergelijking: in 2013 steeg het aantal onderwaterhypotheken nog met 21.000.

Waarom staan er minder huizen onder water?

Volgens woningmarkteconoom Paul de Vries zijn er verschillende redenen aan te wijzen waarom het aantal woning dat onder water staat daalt. Hij noemt de volgende redenen:

  • Prijsstijgingen van huizen;
  • Extra aflossingen doen op de hypotheekschuld door middel van een schenking of met eigen geld.

De prijsstijgingen zorgen voor de grootste afname van het aantal onderwaterhypotheken. De huizenprijzen lagen afgelopen september namelijk 5.5% hoger dan in juni 2013.`

Waar staan de meeste huizen onder water?

Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar op het platteland staan minder huizen onder water dan in steden. Dat komt onder andere doordat de leeftijd van de gemiddelde huizenbezitter op het platteland hoger is dan in de stad. Ouderen hebben volgens Paul de Vries vaak meer spaargeld dat ze kunnen besteden, bijvoorbeeld aan het aflossen van de hypotheek. Daarnaast verhuizen oudere huizenbezitters vaak naar een kleinere woning die goedkoper is als de kinderen de deur uit zijn. Hierdoor neemt het aantal onderwaterhypotheken af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *