Tweeverdieners

Hogere hypotheek voor tweeverdieners in 2016

Leestijd: 2 minuten

Ben jij van plan om komend jaar samen met je partner een huis te kopen? Dan bevat de brief van de ministers Dijsselbloem (Financiën) en Blok (Wonen) die gisteren verstuurd is goed nieuws! In deze brief staat namelijk dat per 1 januari 2016 tweeverdieners een hogere hypotheek kunnen krijgen, zo blijkt uit een bericht van het NRC. Hoe zit dat precies?

Wat staat er in de brief?

In de brief van de ministers staat dat het maximale hypotheekbedrag voor tweeverdieners komend jaar anders berekend gaat worden. Hierdoor kunnen tweeverdieners in 2016 een hogere hypotheek krijgen. Na de jaarwisseling wordt het inkomen voor het berekenen van de maximale hypotheek voor de helft meegenomen. Op dit moment telt het tweede inkomen maar voor een derde mee. Dit is een opvallende verandering want de laatste jaren daalde de maximale hypotheeksom alleen maar.

Waar komt het voorstel van de ministers vandaan?

Het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) brengt ieder jaar een rapport uit dat ze naar het kabinet sturen. In dat rapport staat een advies over de maximale hypotheeklasten voor het komende jaar. Dit jaar adviseerde het Nibud het kabinet volgens het NRC om de maximale hypotheekverstrekking voor tweeverdieners te vergroten.  Zij zijn namelijk van mening dat tweeverdieners meer geld kunnen besteden aan bijvoorbeeld de hypotheek.

Wat zijn de plannen van het Nibud voor de komende jaren?

Het Nibud wil vanaf nu ieder jaar het tweede inkomen steeds een stukje meer laten meewegen, zodat vanaf 2023 het tweede inkomen volledig meegenomen kan worden, aldus de Volkskrant. Het Nibud zegt daarbij wel dat het belangrijk om te kijken of er genoeg inkomen overblijft naast de maandelijkse kosten van de hypotheek en andere vaste lasten, volgens de NOS.

Wie profiteren niet van de nieuwe regels?

Alleenstaanden en kostwinnersgezinnen profiteren niet van het voorstel van de ministers, zo bericht de Volkskrant. Deze twee groepen gaan er niet op vooruit. Ze zullen per 1 januari 2016 zo’n beetje hetzelfde kunnen lenen voor het kopen van een huis als dit jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *