Je veegt en poetst het bouwstof uit je nieuwe huis tot alles glimt, eindelijk is je nieuwbouwwoning klaar en kan je verhuizen! Maar voor het zover is moet je woning nog gebouwd worden en sluit je een hypotheek af voor je nieuwbouwhuis. Je krijgt dan te maken met renteverlies tijdens de bouw. Een ingewikkeld fenomeen dat wij inzichtelijk maken!
Wanneer krijg je te maken met renteverlies tijdens de bouw?
Renteverlies tijdens de bouw ontstaat als je een nieuwbouwwoning koopt. Renteverlies tijdens de bouw bestaat uit twee onderdelen, namelijk:
- Woongenot;
- Rente tijdens de bouw.
Als je een bestaande woning koopt, dan is er geen sprake van renteverlies tijdens de bouw. Ook niet als je gaat verbouwen.
Wat heeft woongenot met renteverlies tijdens de bouw te maken?
Een nieuwbouwwoning koop je al voordat het huis er staat en je betaalt ook al hypotheeklasten. Hierdoor mis je woongenot omdat je nog niet in de woning woont, maar je al wel eigenaar bent van de woning. Het woongenot waar je geen gebruik van kan maken is een symbolisch verlies.
Wat is renteverlies tijdens de bouw?
Renteverlies tijdens de bouw is helaas geen symbolisch verlies. Als je een nieuwbouwwoning koopt, dan komt de hypotheek in een nieuwbouwdepot te staan. Een nieuwbouwdepot werkt hetzelfde als een bouwdepot. Een bouwdepot fungeert als de portemonnee: de rekeningen van de aannemer die je woning bouwt worden vanuit het bouwdepot betaald. Alleen het probleem is dat de portemonnee steeds leger wordt. Hierdoor is de vergoeding die je krijgt over de hypotheekrente die je betaalt steeds lager. Dit verlies wordt renteverlies tijdens de bouw genoemd.
Verder is het zo dat sommige geldverstrekkers een lagere rente betalen over het bouwdepot dan jij betaalt over de hypotheek. Vaak is het -1%. Stel dat de hypotheekrente die je betaalt 1,70% is, dan is de rente over het bouwdepot 0,70%. Wil je graag weten wat de geldverstrekker van jouw keuze doet in dit geval? Bekijk de voorwaardenpagina van de desbetreffende geldverstrekker.
Wat is renteverlies voor de bouw?
Naast renteverlies tijdens de bouw, is er ook nog renteverlies voor de bouw. Renteverlies voor de bouw heet ook wel bouwrente. Wat dat precies inhoudt, kan je vinden op onze pagina over bouwrente.
Wil je zelf je hypotheek afsluiten?
Het afsluiten van een hypotheek is niet ingewikkeld meer. Wist je dat je als starter alleen nog kan kiezen uit twee hypotheekvormen? Namelijk de annuïtaire en lineaire hypotheek. Ook als oversluiter of doorstromer hoef je niet langs een dure adviseur, je weet immers wat je wilt en je hebt al eens een hypotheek afgesloten! Start nu met afsluiten en bereken je maximale hypotheek!