Het kopen van een nieuwbouwwoning heeft veel voordelen. Er zijn echter ook een aantal punten waar je op moet letten. De aankoop van een nieuwbouwwoning verloopt namelijk net iets anders dan het kopen van een bestaande woning; denk aan loting, de financiering van een (nieuwbouw)hypotheek en kosten bij nieuwbouw. Wij leggen het je uit!
Loting bij nieuwbouw
Wanneer je geïnteresseerd bent in een nieuwbouwwoning schrijf je je in voor het nieuwbouwproject. Meestal komt het voor dat er meer belangstellenden zijn dan woningen. In dat geval zal er een lotingsprocedure plaatsvinden. De lotingsprocedure en regels kunnen per project verschillen. In veel gevallen moet je vooraf al een verklaring van een financieel adviseur aanleveren waarin staat aangegeven wat je maximale hypotheek is. Heb je een financieringsverklaring nodig? Hypotheek24 stelt deze gratis voor je op!
Ben je ingeloot? Dan kun je de koop-/ aanneemovereenkomst tekenen en starten met je hypotheekaanvraag. Wanneer je bent uitgeloot kom je op een reservelijst te staan, waardoor je alsnog kans zou kunnen maken op de woning.
De financiering van je nieuwbouwwoning
Je hebt de koop-/aanneemovereenkomst getekend en dus kun je starten met je hypotheekaanvraag. Nadat je de benodigde documenten hebt aangeleverd kies je (samen met de adviseur) de hypotheek uit die het beste bij jou past. Er zijn zelfs speciale nieuwbouwhypotheken waar je tegen een lager rentetarief je hypotheek kunt afsluiten. Hierna wordt de hypotheekofferte aangevraagd. De geldverstrekker beoordeelt alle documenten en stuurt je na akkoord een bindend hypotheekaanbod. Nadat je deze vervolgens ondertekent ontvang je finaal akkoord en mag je naar de notaris.
Je start met het betalen van de aflossing en rente van je hypotheek zodra je de hypotheekakte hebt ondertekend bij de notaris. Vanaf dit moment komt namelijk het hypotheekbedrag beschikbaar in het bouwdepot. Ondanks dat je tijdens de bouw al elke maand hypotheekrente en aflossing betaalt ontvang je daarentegen ook rente over het bedrag dat in een bouwdepot zit. In het begin zijn de hypotheekrente en depotrente ongeveer even hoog, maar naar mate je meer geld uit het bouwdepot opneemt voor de bouw van de woning ontvang je minder depotrente. Hierdoor worden je hypotheeklasten steeds wat hoger.
Let op: heb je op dit moment nog een andere woning? Dan kan het zijn dat je tijdelijk dubbele lasten moet betalen. Ook kan het zijn dat er een overbruggingskrediet nodig is. De hypotheekadviseur bekijkt van tevoren of dit haalbaar is.
De kosten van een nieuwbouwwoning
Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van (eventuele) bijkomende kosten van een nieuwbouwwoning. Wij zetten ze voor je op een rij:
- Advies- en bemiddelingskosten
Dit zijn de kosten die de hypotheekadviseur in rekening brengt voor het advies en begeleiden van je hypotheekaanvragen.
- Meerwerkkosten
Het kan zijn dat je een nieuwbouwwoning koopt maar dat je zelf nog een keuken of badkamer moet uitzoeken. Dit kan betekenen dat er extra meerwerkkosten bijkomen.
- Bereidstellingsprovisie
Vaak duurt de bouw van een nieuwbouwwoning langer dan 6 maanden. De meeste hypotheekoffertes hebben een basisgeldigheid van 3 tot 6 maanden. De kans is dus groot dat je deze moet verlengen. Ook hier kunnen extra kosten aan verbonden zijn, dit noem je de bereidstellingsprovisie. Hoe hoog de bereidstellingsprovisie is verschilt per geldverstrekker.
- Bouwrente
Je betaalt bouwrente aan de bouwer van de woning. Dat kan bestaan uit financieringsvergoeding en uitstelrente.
Weten wat er voor jou mogelijk is? Maak een afspraak!
Wil je meer weten over jouw mogelijkheden of heb je andere vragen? Maak dan hier een gratis en vrijblijvende belafspraak met een van onze hypotheekadviseurs. Zo krijg je op voorhand al inzicht in je financiële mogelijkheden, maandelijkse hypotheeklasten en weet je wat je maximaal kunt lenen. Direct vragen stellen? Wij zijn ook bereikbaar via WhatsApp! Handig toch?