NHG-grens stijgt komend jaar naar 435.000 euro

Leestijd: 2 minuten

In het komende jaar kunnen huizenkopers in aanmerking komen voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG) voor woningen met een waarde tot 435.000 euro. Dit is een verhoging van 30.000 euro ten opzichte van het huidige jaar, waarin de NHG-grens op 405.000 ligt. Wij vertellen je hier meer over!

Wat is Nationale Hypotheek Garantie (NHG)?

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) werkt als een soort verzekering om te voorkomen dat huiseigenaren die door onvoorziene omstandigheden in financiële problemen belanden, achterblijven met een restschuld wanneer ze gedwongen worden hun huis te verkopen. Deze onverwachte omstandigheden kunnen onder meer verlies van werk, een scheiding, of het overlijden van een partner zijn.

Met behulp van NHG ontvangt de bank of een andere hypotheekverstrekker dekking voor het verschil tussen het oorspronkelijk uitgeleende bedrag om het huis te verwerven en de uiteindelijke verkoopopbrengst van de woning. De resterende schuld komt dan onder de verantwoordelijkheid van NHG te vallen, die de mogelijkheid heeft om deze kwijt te schelden.

NHG-grens nog hoger bij energiebesparende maatregelen

Bij een hypotheek waarbij energiebesparende maatregelen worden meegefinancierd, gaat de NHG-grens volgend jaar omhoog naar 461.100 euro.

Kosten voor hypotheek met NHG blijven gelijk

Om in aanmerking te komen voor Nationale Hypotheek Garantie, dienen mensen een eenmalige premie te betalen die 0,6 procent bedraagt van het totale hypotheekbedrag. Wanneer je gebruik maakt van een hypotheek met NHG, ontvang je een rentekorting van de hypotheekverstrekker. Aangezien je minder rente betaalt bij een hypotheek met NHG, kun je vaak dus ook een hogere hypotheek krijgen.

Hoe wordt de NHG-grens bepaald?

De NHG-grens wordt jaarlijks vastgesteld door het kabinet op basis van de huizenprijzen in de afgelopen 27 maanden. Hoewel de huizenprijzen al een jaar lang dalen, is er nu toch sprake van een flinke stijging van de NHG-grens. Demissionair minister Hugo de Jonge geeft aan dat dit nodig is om een hypotheek met NHG toegankelijker te maken voor potentiële woningkopers.

Benieuwd naar jouw mogelijkheden? Maak een afspraak! 

Benieuwd hoe jij je woning kunt verduurzamen en hoe je dit het beste kunt financieren, of heb je andere vragen? Maak dan hier een gratis en vrijblijvende belafspraak met een van onze hypotheekadviseurs. Zo krijg je op voorhand al inzicht in je financiële mogelijkheden, maandelijkse hypotheeklasten en weet je wat je maximaal kunt lenen. Direct vragen stellen? Wij zijn ook bereikbaar via WhatsApp. Scan de QR-code om ons toe te voegen of  klik hier! Handig toch?  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *