Een online hypotheek scheelt je veel geld

Leestijd: 3 minuten

Steeds meer mensen regelen hun hypotheek online. In sommige gevallen zelfs zonder dat er een hypotheekadviseur aan te pas komt. Dat kan je soms wel 2000 euro schelen, zegt Peter Ruys (directeur Hypotheek24.nl). De moeite waard om er even naar te kijken dus! Maar waarom doen steeds meer mensen het en is het verstandig?

BNR Nieuwsradio

Reden 1: Makkelijker kiezen voor hypotheekvorm

Je hebt als starter maar twee keuzes voor hypotheekvormen. Die beperkte keuze maakt het een stuk makkelijker om zelf te kiezen, zonder advies. We leggen de twee hypotheekvormen hier in het kort voor je uit.

De annuïtaire hypotheek

De bruto maandlasten voor je hypotheek bestaan altijd uit aflossing en rente. Bij een annuitaire hypotheek blijven de totale bruto maandlasten de hele looptijd van de hypotheek hetzelfde.  (Mits de hypotheekrente ook hetzelfde blijft.)

Bij deze vorm betaal je in de eerste jaren relatief weinig aflossing en juist veel rente. Hoe langer de hypotheek loopt, hoe meer je gaat aflossen en hoe minder rente je betaalt. Het voordeel van deze vorm is dat je aan het begin van de looptijd veel rente fiscaal kunt aftrekken van de belasting. Je profiteert aan het begin dus maximaal van de hypotheekrenteaftrek.

De lineaire hypotheek

Ook hier bestaan je bruto maandlasten voor de hypotheek uit aflossing en rente. Alleen zijn ze niet de hele looptijd hetzelfde. Je betaalt wél iedere maand een vast bedrag aan aflossing gedurende de hele looptijd.  Maar naast de vaste aflossing betaal je ieder jaar minder aan hypotheekrente, omdat je steeds meer aflost. Aan het begin heb je dus vrij hoge bruto maandlasten, doordat je aflossing vast staat en de rente nog hoog is. Die lasten worden ieder jaar minder.
Wil je er iets dieper in duiken? We leggen hier het verschil uitgebreid uit.

Reden 2: Meer spaargeld nodig door 100 procent lenen van woningwaarde

Je hebt als starter steeds meer spaargeld nodig. Het is dus noodzakelijk om te besparen op andere bijkomende kosten zoals advieskosten.

Je kunt vanaf 1 januari 2018 namelijk nog maar 100 procent van de marktwaarde van je huis lenen. Alle bijkomende kosten moeten uit eigen zak betaald worden. Je moet dus wat spaargeld hebben. Bij het besparen van geld kun je denken aan advieskosten of kosten die je maakt doordat een fysieke hypotheek een stuk duurder is.

Reden 3: Risico wordt ingecalculeerd door kennistest en vragen

Natuurlijk is een online hypotheek – zonder advies –  niet voor iedereen weggelegd. Daarom vraagt Hypotheek24 al haar klanten om eerst een kennistest te doen, om zo te kijken of je er voor gemaakt bent om de hypotheek online af te sluiten. Je kunt jouw vragen ook altijd stellen aan jouw -gratis- hypotheekcoach van Hypotheek24.nl.
Starters kunnen over het algemeen makkelijk een hypotheek online afsluiten. Ze hebben al veel ervaring met online diensten. Bovendien hebben zij hun hypotheek over 30 jaar afgelost en dus niet te maken met pensioen.

Beluister hier het fragment van BNR Nieuwsradio

 

BNR

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *