Huizenmarkt

Wat verandert er in 2018 op hypotheekgebied?

Leestijd: 4 minuten

Ben jij van plan om in 2018 een woning te kopen? Ieder jaar veranderen de regels op hypotheekgebied. Handig om rekening mee te houden. Daarom hebben wij de belangrijkste veranderingen die jij nodig hebt tijdens je zoektocht naar een koophuis op een rijtje gezet.

De maximale hypotheek voor tweeverdieners stijgt

We hebben het al eerder genoemd. Maar, goed nieuws: ‘Tweeverdieners kunnen vanaf 2018 meer lenen bij de aanschaf van een woning‘. Het hoogste inkomen wordt altijd volledig meegerekend voor de hoogte van je hypotheek. Het inkomen van jouw partner telt op dit moment voor 60% mee bij de berekening, in 2018 wordt dit 70%. Tweeverdieners mogen hun volledige inkomen niet volledig bij elkaar optellen bij het berekenen van hun maximale hypotheek. Hierdoor wordt de kans op betalingsproblemen bij onverwachte gebeurtenissen (bijvoorbeeld wanneer iemand werkloos raakt) verkleind.

Huis kopen

Het maximale leenbedrag daalt naar 100%

De afgelopen jaren is het maximale leenbedrag geleidelijk aan verlaagd. Op dit moment mag je als huizenkoper 101 procent van de marktwaarde lenen. Vanaf 2018 daalt het maximale leenbedrag nog verder en mag je maximaal de koopsom van de woning lenen.

Ben jij al actief aan het zoeken naar een hypotheek en wil je nog profiteren van het hogere maximale leenbedrag van 101 procent?  Hypotheek24.nl vraagt nog tot 1 december 2017 offertes aan voor 101 procent woningwaarde. Zorg dat je snel jouw stukken inlevert!

Let op: Je kunt maximaal 101 procent van de woningwaarde lenen, niet van de koopsom. Koop jij een huis voor 250.000 euro, maar is de waarde van het huis maar 210.000? (Je hebt bijvoorbeeld meer voor het huis geboden dan dat het waar is.) Je kunt maar lenen tot 101 procent van 210.000.

Grens van hypotheek met NHG stijgt waarschijnlijk

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is een garantie die aan de bank wordt afgegeven door de stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW). Bij gedwongen verkoop neemt de NHG de eventuele restschuld over. Zo loopt de bank, waar jij je hypotheek afsluit, minder risico en hierdoor kan jij profiteren van een lagere rente.

Op dit moment kun je een hypotheek afsluiten met NHG voor een woonhuis tot maximaal € 245.000. De grens in 2018 is nog niet bekend. Naar verwachting stijgt deze iets.

Hypotheekrenteaftrek omlaag naar 49,5 %

Als je een eigen huis hebt betaal je hypotheekrente. Om het toch aantrekkelijk te maken om eigenaar van een huis te worden mag je een deel van de hypotheekrente van je inkomen aftrekken, zodat je er geen belasting over betaald. Dit percentage was ooit 52%, maar wordt nu afgebouwd tot 38%. (Per jaar 0.5%). In 2018 is het percentage 49,5%.

Veranderingen hypotheekgebied 2018

Rekenvoorbeeld:

Loon: € 40.000 per jaar.
Rente over hypotheek: € 10.000 per jaar.
Eigenwoningforfait: € 3000,- (deze wordt eerst nog bij je loon opgeteld voordat de rente er af mag voor de belasting).

€ 40.000 + € 3.000 = € 43.000. 52% aftrek van rente € 10.000 = € 5200.  € 43.000 – € 5200 = € 37.800. Over dit bedrag hoef je nog maar belasting te betalen in plaats van over de volle € 40.000. Als de hypotheekrenteaftrek straks 38% is dan wordt het € 43.000 – € 3.800 = € 39.200. Dat scheelt € 1.400 aan voordeel.\

Bereken het hier voor jezelf!

WOZ-waarde stijgt met 5 tot 7%

De gemeente bepaalt ieder jaar op 1 januari de WOZ-waarde van je huis. Als je je huis wilt verkopen is het natuurlijk interessant als de WOZ-waarde gaat stijgen. Jouw huis ligt goed in de markt en wordt meer waard. Als je van plan bent te blijven zitten waar je zit dan is het vervelend. De WOZ-waarde is namelijk van invloed op de hoogte van het aantal belastingen die je moet betalen. De gemiddelde WOZ-waarde van woningen stijgt in 2018 met 5 tot 7%.
Lees meer over waar de gemeente de WOZ-waarde op baseert.

VvE’s zijn verplicht geld te sparen

VvE’s zijn met ingang van januari 2018 wettelijk verplicht een minimale reservering per jaar op te bouwen als reservepotje voor groot onderhoud. Denk aan onderhoud aan gevel, dak of lift en duurzaamheidsmaatregelen, zoals isolatie. De overheid heeft dit besloten, omdat ongeveer de helft van de VvE’s te weinig spaart, wat kan leiden tot achterstallig onderhoud. Het opbouwen van dit reserverfonds kan op twee manieren:

  • Meerjaren onderhoudsplan

Met dit plan kun je goed inzichtelijk maken wat het maandelijks gaat kosten. Er staat in welke werkzaamheden plaats moeten gaan vinden, wanneer dit plaats gaat vinden en wat de kosten ervan zijn.

  • 0,5% van de herbouwwaarde

Een andere manier om het onderhoud te financieren, is jaarlijks minimaal 0,5% van de herbouwwaarde van het gehele woningcomplex te reserveren. De herbouwwaarde van een gebouw staat op het polisblad van de brand- en opstalverzekering.

Ben jij van plan binnenkort een huis te kopen? Houd dan rekening met deze veranderingen. Bereid je goed voor op de aankoop van je hypotheek. Vergelijk hypotheekrentes of bereken vast jouw maximale hypotheek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *