Tweeverdieners kunnen vanaf 2018 meer lenen bij de aanschaf van een woning

Leestijd: 2 minuten

Zijn jij en je partner van plan om in 2018 een huis te gaan kopen? Dan is er goed nieuws! Vanaf 2018 kun je als tweeverdiener net ietsje meer lenen voor de aanschaf van een woning. Op dit moment telt het laagste inkomen van tweeverdieners voor 60% mee in de maximale hypotheek. Vanaf 2018 mag er 70% van het laagste inkomen worden meegenomen in de berekening voor de maximale hypotheek.

Free stock photo of wood, flowers, table, luxury

Drie factoren

Bij de berekening van het maximale hypotheekbedrag dat je kunt  lenen spelen drie belangrijke factoren een rol:

  1. De marktwaarde van de woning;
  2. Je inkomen;
  3. Je schulden.

Twee van deze factoren worden bepaald door de overheid en kunnen veranderen. De minister van Financiën bepaald in hoeverre de marktwaarde van invloed is op het maximale hypotheekbedrag. Daarnaast stelt de minister van Financiën vast hoe zwaar het inkomen meetelt bij het berekenen van je maximale hypotheek. De derde factor staat vast; dit is het bedrag dat je aan schulden hebt. Het totaalbedrag van je schulden zal, net als je inkomen, meegenomen worden in de berekening.

Maximale hypotheek tweeverdieners stijgt

Tweeverdieners mogen nooit hun volledig inkomen bij elkaar optellen bij het berekenen van hun maximale hypotheek. Op dit moment telt het hoogste inkomen voor 100% mee en het laagste inkomen voor 60%. Vanaf 2018 mag het laagste inkomen voor 70% worden meegenomen. Doordat niet beide inkomens voor 100% worden meegenomen is de kans op betalingsproblemen bij onverwachte gebeurtenissen kleiner.

Maximale leenbedrag neemt af

De afgelopen jaren wordt het maximale hypotheekbedrag dat je kunt lenen geleidelijk aan minder. In 2016 mocht je als huizenkoper nog 102% van de marktwaarde lenen. Op dit moment kun je nog 101% van de woningwaarde lenen en in 2018 zal dit nog maar 100% worden.

Schaarste op de woningmarkt

Op dit moment is er sprake van een woningtekort. Dit betekent dat er te weinig koopwoningen zijn om te voldoen aan de vraag. Dit probleem is vooral te zien in de “populaire” woongebieden zoals de Randstad. Door het tekort aan koopwoningen stijgen de prijzen enorm.
Het feit dat tweeverdieners vanaf 2018 meer kunnen lenen is goed nieuws vanwege de exploderende huizenprijzen. Hoewel het voor tweeverdieners nu makkelijk wordt om een woning te kopen, lost dit besluit het tekort aan koopwoningen nog niet op.

Benieuwd wat jij maximaal kunt lenen?

Wil jij een huis gaan kopen en ben je benieuwd wat jij maximaal kunt lenen? Met de rekentool van Hypotheek24.nl kun je jouw maximale hypotheek berekenen.
Wil je liever met een hypotheekexpert over jouw persoonlijke situatie sparren? Plan dan een gratis kennismakingsgesprek in en kom erachter wat jouw mogelijkheden zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *