Lagere hypotheek door het nieuwe leenstelsel?

Leestijd: 2 minuten

Aankomend schooljaar krijgen de eerste studenten te maken met het nieuwe leenstelsel. Studenten moeten vanaf september dit jaar de basisbeurs volledig lenen. Waar zij voorheen een gedeelte van basisbeurs kregen van de overheid, is dit nu volledig omgezet in een lening. Zijn studenten die straks de woningmarkt betreden onder dit nieuwe stelsel niet bij voorbaat al ‘de sjaak’?

Nieuwe leenstelsel

Studenten kunnen per maand maximaal € 1016,71 lenen. De verwachting is dan ook dat de studieschuld bij een grote groep studenten flink gaat oplopen. Het Centraal Plan Bureau (CPB) verwacht dat de gemiddelde studieschuld zal oplopen van € 15.000,- naar € 24.000,- per persoon. En de Landelijke Studentenvakbond (LSv) houdt zelf rekening met een verdubbeling van de gemiddelde studieschuld.

Versoepelde leenvoorwaarden

De leenvoorwaarden zijn echter wel versoepeld waardoor je nu langer over het terugbetalen mag doen. De leningen mogen in 35 jaar worden terugbetaald. Nu staat daar nog een termijn van 15 jaar voor.  Daarnaast ben je alleen verplicht om af te betalen als je een inkomen hebt dat boven bijstandsniveau ligt en de aflossing bedraagt maximaal 4 procent van het maandinkomen.

Gevolgen maximale hypotheek

Een studielening heeft gevolgen voor je hypotheek. De geldverstrekker kijkt namelijk naar al je financiële verplichtingen, waar de studieschuld dus ook onder valt. Maar wat verandert er nu dan precies met de komst van het nieuwe leenstelsel?

Voorbeeld
Over je studieschuld uit het oude leenstelsel, wat dus geldt voor alle oud-studenten en huidige studenten die gestart zijn vóór 1 juli 2015, moet 0,75 procent gerekend worden als maandlast. Dat betekent dat je per maand € 112,50 minder kan lenen bij een gemiddelde studieschuld van € 15.000,-.

In de nieuwe situatie gaan we uit van een gemiddelde studieschuld geschat op € 24.000,-. Bij nieuwe studieschulden vanaf 1 juli 2015 liggen de maandlasten van de totaalschuld op 0,45 procent, waardoor er een bedrag van € 108,- in mindering zal worden gebracht.

Zoals de berekening laat zien wordt er op maandbasis ongeveer hetzelfde bedrag in mindering op de financieringslast.

Bereken je maximale hypotheek

Ben je benieuwd hoeveel jij maximaal kan lenen? Kijk dan op Hypotheek24.nl waar je heel eenvoudig met behulp van diverse rekentools je maximale hypotheek kan berekenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *