Oversluiten

Financiële consumenten krijgen twee weken bedenktijd op hypotheek

Leestijd: 2 minuten

Potentiële huizenkopers krijgen straks twee weken bedenktijd op hun hypotheek. In deze periode kunnen zij geheel kosteloos de overeenkomst met de bank opzeggen. Nu heeft de mogelijke koper nog drie dagen de tijd om zich te bedenken. Dit staat dan wel geheel los van de hypotheek.

Twee weken bedenktijd

Twee weken om alsnog af te zien van je getekende hypotheek. Volledig straffeloos nog wel. Deze nieuwe maatregel komt uit de nieuwe richtlijnen van Brussel om de consument te beschermen tijdens het afsluiten van een hypotheek. De Mortgage Credit Detective is 2 jaar geleden aangenomen.  De nieuwe richtlijnen moeten 21 maart in de Nederlandse wetgeving verwerkt zijn. Voor de hypotheek in Nederland gaan dan de zelfde regels gelden als voor het consumptief krediet. Hier mag je na het tekenen ook binnen twee weken nog afzien van de overeenkomst.

De maatregel komt wel weer op een moment dat het niet zo lekker gaat met de huizenmarkt. Er is een run op het oversluiten van hypotheken en de hypotheekrente heeft een nieuw dieptepunt bereikt. Gaat deze maatregel er voor zorgen dat mensen niet meer zo snel en makkelijk een huis kopen? Dat blijft de vraag. De Consumentenbond is groot voorstander van deze maatregel. Zo krijgen de huizenkopers meer tijd om alle informatie even te laten bezinken.

“Onafhankelijke” banken

De nieuwe regels kunnen er ook voor gaan zorgen dat het woord ‘advies’ uit zijn betekenis gehaald kan worden. Banken maken graag misbruik van ‘advies geven’. Volgens Brussel mogen de lidstaten hun banken verbieden deze term nog te gebruiken. Zij mogen dan nog wel hypotheken verkopen maar zij mogen zich geen adviseur meer noemen.

In Nederland wordt dit echter niet doorgevoerd want Minister van Financiën vindt dat de consument al genoeg beschermd wordt door het provisieverbod. Deze is ingevoerd in 2013. Hierin staat vermeld dat adviseurs zich niet meer mogen laten betalen door banken om hun producten aan te prijzen.  De Consumentenbond vindt het onbegrijpelijk dat de Minister zo denkt. Hij laat simpelweg de kans om de financiële consument beter te beschermen liggen. Veel consumenten hebben nog niet door dat de banken niet zo onafhankelijk zijn. Zij prijzen vaak hun eigen producten aan terwijl men zich dan een adviseur noemt.

Twijfelgevallen

Verschillende hypotheekmaatschappijen twijfelen of de nieuwe regels überhaupt een goed idee zijn. Door de richtlijnen verdwijnt de voorlopige offerte.  De potentiële koper krijgt straks een ‘bindend aanbod’. Hiervoor zijn alle documenten al gecheckt. Alles is voorgelegd bij de werkgever, de woning is getaxeerd en alles is uitgebreid doorgenomen met de potentiële koper. Heeft de klant dan echt nog behoefte aan deze twee weken bedenktijd? Dus het enige waar de potentiële koper nog aan kan twijfelen is de aankoop van de woning en niet de hypotheek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *