Afkortingen hypotheek

Welke factoren hebben invloed op je maximale hypotheek?

Leestijd: 2 minuten

Je hebt een huis op het oog en je staat op het punt om een bod te doen. Dan is het wel belangrijk dat je weet wat jij maximaal kan lenen voor de financiering. Er zijn bepaalde factoren die invloed hebben op jouw maximale hypotheek. Wij hebben het voor jou op een rijtje gezet. Zo kom je niet voor verassingen te staan!

Hoe wordt de maximale hypotheek berekend?

Wanneer je maximale hypotheek wordt berekend, wordt er eerst gekeken naar jouw inkomen. In onze rekentool kan je eenvoudig invullen wat jouw financiële situatie is. Het is belangrijk dat jouw brutoloon gebruikt voor de berekening van jouw maximale hypotheek. Daarnaast kan je alle vaste toeslagen, de 13demaand of het vakantiegeld invullen. Als je ZZP’er bent, houdt de geldverstrekker rekening met een aantal extra risico’s waardoor de hypotheek niet meer betaalt zou kunnen worden. De geldverstrekker kijkt dan bijvoorbeeld ook naar de verwachtingen in jouw sector en houdt rekening met het te verwachte aantal opdrachten.

Marktwaarde van de woning

Naast het inkomen wordt ook gekeken naar de marktwaarde van de woning die je wilt kopen. Dat je bijvoorbeeld een maximale hypotheek van €433.000,- kan krijgen op basis van je inkomen, betekent niet dat je dat hypotheekbedrag ook kan krijgen voor een woning met een waarde van €200.000,-. Je mag in 2016 namelijk 102% van de woningwaarde lenen. Bij een marktwaarde van €200.000,- is de maximale hypotheek dus €204.000,-.

Maandelijkse financiele verplichtingen

Verder zijn er kosten die jij maandelijks moet betalen. Deze kosten kunnen invloed hebben op het maximale hypotheekbedrag. De volgende financiële verplichtingen kunnen er voor zorgen dat je hypotheek lager uitvalt:

  • Een studieschuld. Dit is een schuld bij DUO die je binnen een aantal jaar moet terug betalen.
  • Een persoonlijke lening. Bijvoorbeeld een leasecontract of een familielening.
  • Een doorlopend krediet. Neem bijvoorbeeld de mogelijkheid om rood te staan op je bankrekening. Dit betekent dat je een BKR-Codering hebt. De geldverstrekker wilt de zekerheid hebben dat je deze lasten samen met de hypotheek kan dragen. Anders vraagt de verstrekker je om het krediet op te zeggen.
  • Een creditcard. Een creditcard wordt ook gezien als een lening als je deze betaalt in termijnen.
  • Alimentatie. Denk hierbij aan kinderalimentatie of partneralimentatie

Deze factoren hebben allemaal invloed op de hoogte van de maximale hypotheek.

De woonquote

Verder wordt er nog gekeken naar de woonquote. De woonquote wordt ieder jaar vastgesteld door het NIBUD. In de woonquote wordt beschreven wat jij jaarlijks aan je hypotheek mag uitgeven en beïnvloedt op die manier de maximale hypotheek op het moment dat je je hypotheek afsluit.

Jouw maximale hypotheek berekenen

Op Hypotheek24.nl kan je snel en makkelijk jouw maximale hypotheek berekenen. Zo weet je waar je aan toe bent en kan je zonder twijfel een passend bod uitbrengen op jouw droomwoning! Waar wacht je nog op en bereken het nu.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *