Onregelmatigheidstoeslag

Hoe werkt het hypotheekproces voor flexwerkers?

Leestijd: 2 minuten

De arbeidsmarkt verandert en steeds meer mensen worden aangenomen op basis van een flex-contract. Hypotheekverstrekkers worden daarom wat soepeler met het behandelen van de aanvragen van flexwerkers. Er zijn nog wel een aantal zaken waar je op moet letten wanneer je met de hypotheekaanvraag begint!

Wanneer ben je een flexwerker?

Je zal de term vast vaak gehoord hebben, maar wanneer ben je nu precies een flexwerker? Je bent een flexwerker wanneer je op basis van een flexibel arbeidsverband werkt voor een bedrijf, instantie of project. Flexwerkers hebben vaak een 0 uren contract waardoor zij ingezet kunnen worden wanneer de werkgever dat wilt. Het kan daarom zijn dat een flexwerker de ene maand meer of minder verdient dan de andere maand. De geldverstrekker behandelt je ook als flexwerker wanneer je een fase A contract hebt bij een uitzendbureau of als je een vast contract hebt waarvan de proeftijd nog niet is verstreken.

Voor een hypotheekaanvraag heb je een werkgeversverklaring nodig. Daarop zijn meestal drie keuzes aan te geven:

  • Je hebt een arbeidscontract voor onbepaalde tijd.
  • Je hebt een arbeidscontract voor bepaalde tijd. In dit geval heb je een intentieverklaring De werkgever verklaart dat hij je na het huidige contract, een contract voor onbepaalde tijd zal aanbieden. Dit is een eis van de hypotheekverstrekker.
  • Je kan ook aangeven op de werkgeversverklaring dat je een flexibele arbeidsrelatie hebt.

Als je geen intentieverklaring krijgt, behandelen we je als flexwerker. Je hebt dan evengoed wel een werkgeversverklaring nodig waarop staat wat je verdient.

Hoe werkt een hypotheekaanvraag voor flexwerkers?

Het is iets ingewikkelder om een hypotheek aan te vragen wanneer je flexwerker bent. Als eerste moet de maximale hypotheek berekend worden op het gemiddelde jaarinkomen van de afgelopen drie jaar. Bijvoorbeeld;

Rekenvoorbeeld:

Jaarinkomen 2013: €30.100,-
Jaarinkomen 2014: €28.400,-
Jaarinkomen 2015: €34.000,-

Gemiddelde: €32.700,-

Wanneer er in het laatste jaar minder verdiend is dan het gemiddelde over drie jaar, wordt de maximale hypotheeksom gebaseerd op het laatste jaarinkomen. Daarnaast is jouw huidige inkomen op de werkgeversverklaring het maximale wat je kan meenemen.
Als flexwerker moet je als aanvullende documenten  de jaaropgaven van de afgelopen drie jaar aanleveren voor de aanvraag.

Het is dus zeker niet onmogelijk om een hypotheek te krijgen wanneer je flexwerker bent. Benieuwd hoeveel je kan lenen? Start dan met het berekenen van je hypotheek op Hypotheek24.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *