Hoe lang moet ik mijn hypotheekrente vastzetten?

Leestijd: 2 minuten

Een hypotheek sluit je doorgaans af voor een periode van 30 jaar. De hypotheekrente daarentegen staat niet voor 30 jaar vast, maar voor een kortere periode: de rentevast periode. Daarnaast kan de hypotheekrente in de loop der jaren stijgen of dalen. Het hangt van een aantal factoren af hoe lang je je hypotheekrente het beste kunt vastzetten. Welke zijn dat?

Wat is de rentevast periode?

De rentevast periode is de periode dat je de rente van je hypotheek vast zet. Tijdens deze periode blijft de rente die je betaalt gelijk. Je kan zelf kiezen hoe lang je je hypotheekrente vastzet. Het verschilt per situatie hoe lang je de rente het best kunt vastzetten. De factoren die je keuze voor de lengte van de rentevast periode bepalen zijn:

  • Hypotheeksom
  • Renteverwachting
  • Verwachting hoe lang je in het huis gaat wonen

De meeste mensen kiezen ervoor om de hypotheekrente voor tien jaar vast te zetten.

Rente10JaarVast

Wil je meer zekerheid over de te betalen maandlasten?

Hoe langer je de hypotheekrente vast zet, hoe langer je maandelijkse lasten gelijk blijven. Dit geeft meer zekerheid en kan gunstig zijn als je je hypotheek afsluit op het moment dat er lage hypotheekrentes gelden, zoals nu het geval is. Op Hypotheek24.nl kan je de actuele rentestanden bekijken en berekenen wat je maandlasten zullen zijn als je nu een hypotheek afsluit.

Wat zijn de nadelen van het lang vastzetten van de hypotheekrente?

Een lange rentevast periode heeft verschillende nadelen. Het lang vastzetten van je hypotheek heeft als nadeel dat op het moment dat je de hypotheek stop zet je een boete kan krijgen. Daarnaast is het duurder omdat er een risicostijging is ingebouwd in het rentetarief waardoor je uiteindelijk meer gaat betalen.

Wat gebeurt er als de rentevast periode afloopt?

Op het moment dat de rentevast periode voorbij is dan kies je voor een nieuwe rentevast periode. Het is goed mogelijk dat als je een nieuwe rentevast periode vaststelt, je maandlasten omhoog of omlaag gaan. Is de rente relatief hoog als je de rente vast zet? Dan kan het handig zijn om voor een minder lange periode de rente vast te zetten.

Wil je een hypotheek afsluiten?

Het afsluiten van een hypotheek kan je eenvoudig zelf via het stappenplan van Hypotheek24.nl. Als je het zelf doet kan je besparen op de kosten van een hypotheekadviseur. Dat advies heb je eigenlijk niet nodig omdat je als starter uit twee hypotheeksoorten kunt kiezen: een annuitaire- en een lineaire hypotheek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *