De looptijd van je hypotheek aanpassen, hoe werkt dat?

Leestijd: 2 minuten

Wanneer je een hypotheek afsluit voor je nieuwe droomhuis krijg je te maken met een zogenaamde looptijd. Een hypotheek is een lening die je aangaat bij de bank. De bank financiert jouw huis, en jij betaalt de bank terug. Een hypotheek heeft standaard een looptijd van 30 jaar. Maar wist je dat je in sommige gevallen deze looptijd korter moet maken. Wij leggen het aan je uit!

Inkorten?

Gefeliciteerd! Je hebt je droomhuis gekocht en daarbij ook je eerste hypotheek afgesloten. Vanaf dit moment heb je een aflosverplichting. Dit betekent dat je het geleende geld binnen 30 jaar moet terugbetalen, dit is de looptijd van je hypotheek. Maar stel nou dat je binnen nu en 30 jaar gaat verhuizen (wat voor de meeste mensen niet zo heel gek klinkt)? Eindigt dan ook je aflosverplichting? Was het maar zo’n een feest! Als je gaat verhuizen moet je het resterende bedrag in de looptijd van de nieuwe hypotheek aflossen. Je hypotheek zal dus gaan bestaan uit 2 lening delen. Het eerste deel bestaat uit het resterende bedrag dat je dient af te betalen binnen je eerste looptijd en het tweede deel (je nieuwe huis), daar heb je weer een aflostijd van 30 jaar voor. Vraag hiernaar voordat je gaat verhuizen bij je hypotheekadviseur, want door het inkorten van de looptijd kan je ook wat minder lenen. Ga je je hypotheek oversluiten? Let er dan ook op dat je je looptijd inkort.

Je hypotheek ook nog kunnen betalen als je met pensioen bent?

Allemaal duidelijk! Maar wanneer kan het voor jou nou ook verstandig zijn om je looptijd in te korten? Als jij binnen de looptijd van de hypotheek met pensioen gaat, dan zou het voor jou weleens verstandig kunnen zijn om je looptijd van een deel van je hypotheek in te korten. Het idee is dan wanneer je met pensioen gaat dit deel van je hypotheek is afbetaald. Het gevolg hiervan is natuurlijk dat je maandelijkse lasten tijdens je werkzame jaren ietwat gaan oplopen! Daarentegen zal je deze lasten niet meer hebben wanneer je met pensioen gaat. Dit is uiteindelijk positief aangezien je maandelijkse inkomen vaak daalt als je met pensioen gaat. Een ander gevolg is dat je minder kan gaan lenen dan bij een langere looptijd van bijvoorbeeld 30 jaar.

Vergis je niet

Belangrijk om even te benoemen is dat je rentevastperiode niet hetzelfde is als je looptijd. De rentevastperiode staat zoals het woord zelf zegt: vast. Dit kan dus niet gewijzigd of ingekort worden. De rentevastperiode is vaak korter dan je looptijd, en meestal wordt deze vastgezet op 10 of 20 jaar. Een looptijd is de periode die je hebt afgesproken met de bank.

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden of wil je meer weten over dit onderwerp? Maak dan hier vrijblijvend een afspraak met een van onze adviseurs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *