Huizenmarkt Amsterdam hypotheek

Kokend heet op Amsterdamse huizenmarkt

Leestijd: 2 minuten

De verkoop van woningen gaat in Amsterdam erg hard. Zo hard dat bijna 40% van de Amsterdamse huizen worden verkocht boven de vraagprijs. En dat aantal blijft stijgen volgens het Financieel Dagblad! In de rest van Nederland gaat het er niet zo heet aan toe op de woningmarkt. In slechts 7% van de gevallen wordt een woning verkocht voor een prijs die hoger ligt dan de vraagprijs. Waar komt de gekte in Amsterdam vandaan?

Waardoor stijgen de woningprijzen in Amsterdam?

Er zijn verschillende factoren aan te wijzen waarom woningen in Amsterdam vaker verkocht worden voor meer dan de vraagprijs. De volgende factoren dragen er in ieder geval aan bij:

  • Relatief weinig koopwoningen;
  • Nieuwkomers die naar Amsterdam komen;
  • Kopers bieden tegen elkaar op.

In Amsterdam zijn meer huurwoningen dan koopwoningen, één op de drie woningen is een koophuis. Daarnaast komen er ieder jaar 10.000 mensen naar Amsterdam die allemaal ergens moeten wonen. Sociale huur is vaak geen optie omdat de wachtlijsten enorm lang zijn. Hierdoor kunnen verhuurders in de vrije sector de huurders uitkiezen en is er veel vraag naar koopwoningen.

Wat gebeurt er op de koopwoningmarkt?

De vraag naar koopwoningen is hoog in Amsterdam waardoor kopers steeds vaker tegen elkaar op bieden. Het bieden zorgt er weer voor dat de prijzen van huizen in Amsterdam stijgen. Woningmarktonderzoeker Calcasa zegt dat de prijzen van woningen in Amsterdam nu al hoger liggen dan op het toppunt van de huizenmarkt in 2008. Calcasa verwacht dat de prijsstijgingen door zullen zetten doordat potentiële kopers meer bieden dan de vraagprijs van de woning.

Hoe lost Amsterdam het probleem op?

De gemeente Amsterdam probeert het aantal woningen te vergroten door nieuwe grond te kopen waar op gebouwd kan worden. Maar als het aankopen van nieuwe grond zo door gaat, dan is de grond in 2018 op. Tot het zover is probeert de gemeente Amsterdam zoveel mogelijk woningen te bouwen. Dit jaar wordt er gestart met de bouw van 6500 nieuwe woningen. De komende jaren zullen er tienduizenden woningen bij komen.

Ga je mee in de gekte?

Je hebt een huis gekocht en nu wil je graag een hypotheek afsluiten. Het afsluiten van je hypotheek kan je goed zelf want het is niet meer zo ingewikkeld. Bij Hypotheek24.nl kan je eenvoudig zelf online je hypotheek afsluiten via een tiendelig stappenplan. Waarom? Omdat je het makkelijk zelf kan? Kom je ergens niet uit? Dan staan wij voor je klaar via de e-mail, telefoon en chat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *