Ga jij een huis kopen? Zorg er dan voor dat je voldoet aan de onderzoeksplicht. Hiermee verklein je de kans dat je een huis koopt met verborgen gebreken. Hoe voldoe je aan deze verplichting?
Wat is onderzoeksplicht?
Als je een huis koopt, ben je als koper verplicht om onderzoek te doen naar de status van de woning. Oftewel de onderzoeksplicht. Daarbij is het belangrijk of de woning aan jouw vereisten en wensen voldoet, én dat je goed onderzoek doet naar eventuele gebreken. Gebreken kunnen zowel juridisch zijn als bouwtechnisch. Denk bijvoorbeeld aan het recht van overpad of een lekkend dak.
Wat valt er onder de onderzoeksplicht?
Onder de onderzoeksplicht valt alles wat jij belangrijk vindt. Natuurlijk gaat het om de woning zelf en de status ervan, maar de onderzoeksplicht gaat verder dan dat. Wat gebeurt er de komende jaren bijvoorbeeld in de buurt waar de woning staat, heeft de buurman recht van overpad en is er sprake van erfpacht? Vraag het bestemmingsplan op bij de gemeente, kijk in het Kadaster wie recht van overpad heeft en vraag alles wat je wilt weten aan de verkoper.
Hoe voldoe je aan de onderzoeksplicht?
Je kan aan de onderzoeksplicht voldoen door het huis goed te bekijken en alle mogelijke vragen aan de verkopers en de verkopend makelaar te stellen. Zie je bijvoorbeeld ergens vocht? Vraag dan waar het vocht vandaan komt. Is het antwoord niet duidelijk? Vraag dan verder.
Het is altijd verstandig om een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Uit een bouwkundige keuring komen verborgen gebreken naar voren die je met het blote oog niet kunt zien. Zo’n keuring kunnen wij voor je regelen! Vraag je bouwkundige keuring aan bij Hypotheek24.nl en krijg korting als je je taxatierapport ook via ons regelt.
Hoe leg je garanties vast?
Garanties die door de verkoper worden gegeven over de staat van de woning én in de koopovereenkomst worden vastgelegd, hoef je zelf niet te onderzoeken. Blijken de beweringen toch niet te kloppen? Dan kan je de schade verhalen op de verkopende partij. Als de verkopende partij bepaalde uitspraken niet wil vastleggen in de koopovereenkomst, dan moet je verder onderzoek doen.
Wat zijn de consequenties als je de onderzoeksplicht niet nakomt?
Je hebt het druk en je wilt de financiering snel rond hebben. Hierdoor voldoe je niet aan de onderzoeksplicht. Dat kan een probleem zijn als er toch iets aan het licht komt. Het is erg lastig om de verkoper later aansprakelijk te stellen voor eventuele verborgen gebreken als jij onvoldoende onderzoek gedaan hebt.
Wat is mededelingsplicht?
Verkopers hebben een mededelingsplicht naar de koper toe. Zo moet de verkopende partij alle vragen beantwoorden die de koper stelt. Gebreken waar de verkoper van op de hoogte is of zou moeten zijn, moeten meegedeeld worden aan de toekomstige bewoners.
Wat kan je doen als je na de koop toch een gebrek tegenkomt?
Kom je toch een gebrek tegen? Meld dat dan zo snel mogelijk bij de verkoper. Hoe eerder je er bij bent, hoe groter de kans is dat de verkopende partij aansprakelijk gesteld wordt. Je hoeft de kosten van de reparatie in dat geval niet zelf te betalen.
Hoeveel hypotheek kan jij krijgen?
Bereken je maximale hypotheek op Hypotheek24.nl. Hierdoor weet jij wat je kan lenen voor je droomhuis!