Afkortingen hypotheek

“Wat betekenen deze hypotheek afkortingen?”

Leestijd: 2 minuten

Tijdens de zoektocht naar je ideale woning en tijdens je hypotheekaanvraag kom je verschillende afkortingen tegen. De meeste ken je waarschijnlijk al of je weet ongeveer wat ze betekenen. Wij nemen alle onduidelijkheden weg, door de belangrijkste uit te leggen en de volgende vraag te beantwoorden: “Wat betekenen deze hypotheek afkortingen?”.

AK

Een Aflopend Krediet is een krediet dat je binnen een bepaalde afgesproken periode moet terug betalen. Je kan hierbij denken aan een lening bij je ouders. Als je het bedrag eenmaal hebt terug betaald dan kan je het niet weer opnemen. Het AK staat vaak op de financieringsaanvraag die je van de geldverstrekker krijgt samen met de hypotheekofferte.

BKR

Het Bureau Kredietregistratie houdt van iedereen in Nederland die een lening heeft afgesloten een dossier bij. Het kan bijvoorbeeld gaan om rood staan op je betaalrekening of het hebben van een creditcard. Dankzij de registratie kan je kredietwaardigheid getoetst worden als je een lening wilt afsluiten.

BV

Een Besloten Vennootschap is een rechtspersoon waarbij de eigenaren beperkt aansprakelijk zijn. Het vermogen bestaat uit aandelen die in handen zijn van de vennoten. De vennoten worden ook wel aandeelhouders genoemd. De aandelen zijn niet vrij overdraagbaar en staan op naam.

JKP

Het Jaarlijks Kostenpercentage is een percentage waarmee je hypotheken onderling kan vergelijken. Het JKP is verplicht opgenomen in de hypotheekofferte. Volgens Vereniging Eigen Huis is het JKP altijd hoger dan de nominale rente, omdat je de nominale rente per maand betaalt, en het JKP per jaar berekend is.

KK

Onder Kosten Koper vallen de overdrachtsbelasting, notariskosten en de kadastrale rechten. Je krijgt met KK te maken bij het afsluiten van een hypotheek. Je kan deze kosten meefinancieren met de hypotheek.

KVK

De Kamer van Koophandel beheert het Nederlandse Handelsregister waar alle ondernemingen en rechtspersonen geregistreerd staan. Daarnaast helpen ze ondernemers door advies te geven.

NHG

Een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie heeft verschillende voordelen waarvan deze twee het belangrijkst zijn:

  • Tijdens de gehele looptijd van de hypotheek heb je lagere hypotheekrente;
  • Mocht je woning onverhoopt gedwongen verkocht moeten worden, dan wordt (een deel) van de eventuele restschuld kwijtgescholden.

ORT

Onregelmatigheidstoeslag ontvang je als je onregelmatige uren werkt, bijvoorbeeld in ploegendienst. Dit is extra inkomen en kan meegenomen worden als inkomen voor het berekenen van de maximale hypotheek.

ORV

Een overlijdensrisicoverzekering sluit je vaak af in combinatie met een hypotheek. Als je overlijdt komt er een bepaald bedrag vrij waarmee een deel van de hypotheek afgelost wordt. Let op! Een overlijdensrisicoverzekering is geen uitvaartverzekering.

RK

Een Revolverend Krediet is een doorlopend limiet, zoals rood staan op je betaalrekening. Als je het krediet hebt afgelost, kan je het opnieuw gebruiken. Je kan deze afkorting vaak vinden op de financieringsaanvraag die je samen met de hypotheekofferte ontvangt.

VON

Vrij Op Naam betekent dat de verkopende partij de Kosten Koper (overdrachtsbelasting, kosten voor de notaris en kadastrale rechten) betaalt.

VOF

Een Vennootschap onder Firma is een onderneming die bestaat uit twee of meer eigenaren. Deze eigenaren werken samen in de VOF en zijn persoonlijk aansprakelijk voor het bedrijfsresultaat.

VVE

De Vereniging van Eigenaren is een vereniging van het appartementencomplex waar je een woning hebt gekocht. De vereniging zorgt ervoor dat er onderhoud gepleegd wordt aan het appartementencomplex, en dat er voldoende geld in kas zit om het onderhoud te kunnen verrichten. Daarnaast worden de belangen van de eigenaren behartigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *