Sparen

Sparen? Voor je hypotheek is het noodzakelijk!

Leestijd: 2 minuten

Vier op de tien Nederlanders  heeft geen financiële buffer. Dat blijkt uit onderzoek van fintech bedrijf Savedo. Vooral starters op de woningmarkt in de leeftijd 18-30 hebben geen spaargeld op de bankrekening. Toch is het wel handig om een beetje geld achter de hand te hebben. Wij geven jou een klein voorbeeldje van de eigen inbreng voor een hypotheek van 250.000 euro.

Sparen? Voor je hypotheek is het noodzakelijk!

Het is noodzakelijk om wat spaargeld achter de hand te hebben als je besluit een woning te gaat kopen. Je kunt namelijk maximaal 100 procent lenen van de woningwaarde. Maar er komen nog een hoop andere kosten bij kijken dan alleen de koopsom van het huis.

Maximale hypotheek

Kun jij € 300.000 lenen op basis van je inkomen, maar is de marktwaarde van jouw woning € 250.000? Dan kun je maximaal € 250.000 lenen. Alle bijkomende kosten, zoals de kosten koper kun je dus niet meefinancieren in de hypotheek. Hier zul je spaargeld voor moeten inleggen of een schenking van je ouders.

Hoeveel spaargeld heb jij nodig voor je hypotheek?

Voorbeeldberekening

De kosten koper en bijkomende kosten bij een koopsom en hypotheek van € 250.000.

Kosten koper en bijkomende kosten
Aankoop gerelateerde kosten
Overdrachtsbelasting (2 procent van de koopsom) € 5.000,-
Notariskosten voor leveringsakte € 300,-
Hypotheekkosten
Taxatierapport € 450,-
Aanvraagkosten NHG (1 procent van de hypotheeksom) € 2.500,-
Advies- en bemiddelingskosten € 950,-
Notariskosten voor hypotheekakte € 300,-
Totaal € 9500,-

In dit voorbeeld is de hypotheek- en leveringsakte € 600,-. Notarissen mogen hun eigen tarieven bepalen. Je doet er dus verstandig aan om notaristarieven te vergelijken voor deze akte.

De advies- en bemiddelignskosten zijn gerekend voor een starter op de woningmarkt.

Minder spaargeld Je hypotheekaanvraag

In de voorbeeldberekening zijn de advies- en bemiddelingskosten 950,-.  Dat zijn ze alleen als je een hypotheek als starter regelt bij Hypotheek24.nl. Als je naar een traditionele hypotheekadviseur gaat ben je al gauw 2500 euro kwijt. Wij regelen jouw startershypotheek voor slechts 650,-. Wil je daar hypotheekadvies bij? Dan kan dat voor slechts 300 euro extra.

Bekijk alle tarieven.

Geen spaargeld? Kunnen jouw ouders bij schieten?

Je kunt vragen aan je ouders of andere familieleden of ze een financiële bijdrage willen leveren bij de aankoop van je woning. In dat geval moet je voor je hypotheekaanvraag een schenkingsovereenkomst opstellen.

Er zijn twee soorten schenkingsovereenkomsten. Een notariële akte en een onderhandse akte. Het is dus niet verplicht om naar de notaris te gaan. Een notariële akte is bij schenkingen wel heel wenselijk. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat je schenkingen later niet onverwachts hoeft terug te betalen.

Lees meer over de mogelijkheden van een schenking van je ouders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *