Groen, groener, groenst

Leestijd: 2 minuten


Veel Nederlanders zijn bezig met het thema duurzaamheid en wat het effect daarvan is op Moeder Aarde. Ook bij Hypotheek24.nl merken we dat steeds meer klanten informeren naar de mogelijkheden om hun eigen of toekomstige woning te verduurzamen. Het verduurzamen van je woning draagt bij aan wooncomfort en woonplezier, maar hoe regel je dit financieel? Hypotheek24.nl legt je graag uit wat de groene mogelijkheden zijn.

Zonnepanelen


Wat zijn de mogelijkheden?
Als je van plan bent te gaan verduurzamen dan juichen wij dat natuurlijk toe. Je helpt hier niet alleen het klimaat mee, maar ook je eigen portemonnee. Hoe leuk is het als jij kan zeggen dat je duurzaam bezig bent.

Er zijn drie manieren om energiezuinig te wonen:

  1. Een verbouwing om je huis energiezuiniger te maken;
  2. Direct een energiezuinige woning kopen;
  3. Een NulopdeMeter-woning kopen.

Verbouwen
Bij een ‘normale’ woning is het mogelijk je verbouwing deels mee te financieren. Je kan dan 100 procent van de waarde na verbouwing lenen. In het geval van een verbouwing met energiebesparende maatregelen is het mogelijk tot 106 procent van de waarde na verbouwing te lenen. Houd er rekening mee dat je het bedrag boven de 100 procent moet uitgeven aan de energiebesparende voorzieningen. Naast deze vrijstelling, kun je tot 9.000 euro extra lenen op basis van je inkomen. Dit komt dus bovenop je maximale hypotheek.

Suggesties
Is dit jouw eerste stap naar duurzaamheid? Energie besparen is makkelijker dan meestal wordt gedacht. Begin bijvoorbeeld met muurisolatie en zonnepanelen. Deze twee maatregelen versterken elkaar en zorgen direct voor een lagere energierekening. Goed om te weten is dat, energiezuinige woningen in de toekomst alleen maar meer waard zullen worden. Dat is dus ook de bonus van je investering.

Energiezuinige woning aankopen
Na lang zoeken heb je het uiteindelijk gevonden: jouw droomhuis. Al snel blijkt dat deze woning energiezuinig is en net iets meer kost dan je in eerste instantie kunt lenen. Maar niet getreurd, wanneer je een energiezuinige woning wil kopen kun je 9.000 euro meer lenen dan je normaal op je inkomen kan krijgen. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet de woning een geldig energielabel van ten minste A++ afgegeven voor 1 januari 2015 hebben of een energieprestatie coëfficiënt (EPC) van ten hoogste 0,6.

NulopdeMeter-woning kopen
Bij dit type woning wordt het netto energiegebruik tot nul gereduceerd. Wanneer je zo’n woning wilt kopen wordt het bedrag van 9.000 euro verhoogd naar 25.000 euro. Hiervoor moet je kunnen aantonen dat er een energieprestatiegarantie voor minimaal 10 jaar is afgegeven. Kun je deze energieprestatiegarantie niet voor minimaal 10 jaar aantonen? Maar kun je wel aantonen dat de energie-index of energie-coëfficiënt van je woning lager dan 0 is. Dan heb je recht op een vrijstelling van 15.000 euro.

Om voor één van deze drie verruimingen in aanmerking te komen, dien je een inkomen van 33.000 euro of hoger te hebben.

Jouw mogelijkheden
Wil je weten wat jouw mogelijkheden zijn? Plan dan hier een vrijblijvend kennismakingsgesprek in met een van onze adviseurs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *