Mobiele telefoon abonnement en BKR

Vanaf maandag bekend bij BKR: je abonnement met mobiele telefoon

Leestijd: 2 minuten

Vanaf komende maandag 1 mei moet je goed opletten als je een nieuw telefoonabonnement afsluit waar een mobiele telefoon bij zit. Je kan met het afsluiten van een mobiel abonnement een registratie krijgen bij Bureau Krediet Registratie (BKR). Een regel die direct invloed heeft op jouw maximale hypotheek. Hoe zit dat precies?

Waarom registreert het BKR je telefoonabonnement?

Jarenlang was het normaal dat je een abonnement afsloot waar een ‘gratis’ telefoon bij zat. Maar deze telefoon was helemaal niet gratis, je betaalde iedere maand voor de telefoon door middel van abonnementskosten. Je leende dus in feite om je nieuwe telefoon te kunnen betalen. Deze lening had verder geen gevolgen voor andere leningen zoals een hypotheek, maar daar komt nu verandering in.

Wanneer ben je bekend bij het BKR met je telefoonabonnement?

Dankzij een nieuwe telefoon die bij een telefoonabonnement hoort, kan je bekend worden bij het BKR. Vanaf maandag 1 mei wordt je geregistreerd bij het BKR als:

  • Je een abonnement afsluit met een mobiele telefoon, én;
  • De kosten van de telefoon 250 euro of meer zijn binnen het abonnement.

De registratie is voor het afbetalen van je nieuwe mobiele telefoon en geldt niet voor de abonnementskosten voor bijvoorbeeld bellen en de mobiele data die je gebruikt.

Wanneer levert een nieuwe telefoon geen registratie op?

Een abonnement met een nieuwe telefoon zorgt niet altijd voor een registratie bij BKR. Je wordt niet geregistreerd als:

  • Het om een zakelijk abonnement gaat;
  • Je kiest voor een telefoon binnen je abonnement met een waarde die lager is dan 250 euro;
  • Je de telefoon binnen drie maanden terugbetaalt.

Let op: de meeste telefoons worden binnen twaalf of 24 maanden terugbetaald.

Welke soorten registraties heeft BKR?

Het BKR hanteert verschillende registraties. Hoe zat het ook al weer met die registraties?

Een registratie bij BKR klinkt vaak zwaar, maar dat hoeft het niet altijd te zijn. Er zijn namelijk twee soorten registraties:

  • Positieve registratie: je hebt leningen of kredieten maar geen achterstanden op de betalingen, je kan een hypotheek krijgen maar die is wel lager dan zonder de leningen of kredieten;
  • Negatieve registratie: je hebt leningen of kredieten en je hebt betalingsachterstanden, hierdoor is het krijgen van een nieuwe lening of hypotheek erg moeilijk of zelfs onmogelijk.

Zolang jij de kosten voor je abonnement met mobiele telefoon betaalt, dan is er sprake van een positieve registratie. Je kan nieuwe leningen afsluiten, maar je maximale hypotheek zal bijvoorbeeld wel lager zijn. Het is dus goed om je te bedenken of een nieuwe telefoon jou een registratie bij het BKR waard is.

Wat is jouw maximale hypotheek?

Na dit verhaal ben je natuurlijk nieuwsgierig geworden naar jouw maximale verstrekking. Je maximale hypotheek bereken je op Hypotheek24.nl. Vul al je gegevens in en binnen enkele minuten weet jij hoeveel je kan lenen zodat de huizenjacht kan beginnen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *