Rentevaste-periode

Kijk uit! Een lange rentevaste-periode kan je duur komen te staan

Leestijd: 2 minuten

Twee weken geleden lieten we je al weten dat steeds meer mensen kiezen voor een rentevaste-periode van 30 jaar. Daarnaast is de populairste rentevaste-periode op dit moment 20 jaar. Mensen denken namelijk goedkoper uit te zijn door de rente lang vast te zetten omdat de rente ontzettend laag is. Maar dit kan heel anders uitpakken zo meldt Vereniging Eigen Huis (VEH) vandaag op NOS.nl.

Verhuisregeling

Veel geldverstrekkers bieden een verhuisregeling aan. Dat betekent dat je de voorwaarden en rentecondities mee kan verhuizen naar een nieuwe woning als de oude woning verkocht is. Maar hierin zit precies het probleem. Huizenkopers die een hypotheek afsluiten met NHG en over een aantal jaar verhuizen naar een huis zonder NHG, kunnen de lage rente niet meenemen bij de geldverstrekkers bijBouwe en ING. Er zal een nieuwe hypotheek afgesloten moeten worden met de dan geldende hypotheekrente. Goede kans dat de hypotheekrente dan veel hoger is. Daarnaast kan je bij de geldverstrekkers Allianz en Hypotrust Goede Start alleen hypotheken met NHG afsluiten. Als jij gaat verhuizen naar een woning zonder NHG, kan je de rente en voorwaarden niet meenemen.

Hoge kosten

Naast het probleem met de verhuisregeling, berekende VEH dat een lange rentevaste-periode veel geld kan kosten. Het kan goedkoper zijn om te kiezen voor een kortere rentevaste-periode als je denkt te gaan verhuizen: “Het renteverschil tussen 10 jaar vast en 30 jaar vast is ongeveer 1 procentpunt. Dat betekent dat een starter met een hypotheek van 200.000 euro en 30 jaar rentevast in 5 jaar circa 10.000 euro bruto meer betaalt dan voor 10 jaar rentevast” aldus VEH op NOS.nl.

Geldverstrekkers

Het is dus belangrijk om niet alleen naar de lage rente te kijken bij het kiezen van een geldverstrekker. Andere voorwaarden zoals de verhuisregeling zijn ook van belang. Om je hiermee te helpen, hebben wij de verhuisregelingen van de verschillende geldverstrekkers op een rijtje gezet zodat jij een goede keuze kan maken. Bedenk je daarnaast welke rentevaste-periode bij jouw situatie past.

Hypotheekrente vergelijken

Nieuwsgierig geworden naar de huidige hypotheekrente? Vergelijk de hypotheekrente op Hypotheek24.nl en selecteer een geldverstrekker die bij jouw situatie past. Houd daarbij rekening met andere aantrekkelijke voorwaarden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *