Een eigen huis kost je niet alleen geld, een eigen huis levert je ook geld op. Je heb als woningbezitter namelijk recht op een aantal aftrekposten waardoor je minder belasting hoeft te betalen. Daarnaast kan je eenmalig een deel van de gemaakte kosten van de belasting aftrekken die je hebt gemaakt in het jaar dat je je huis koopt. Dit is goed om te weten want het is weer tijd om de jaarlijkse belastingaangifte te doen. Doe hier je voordeel mee!
Welke kosten kan ik eenmalig aftrekken?
De kosten die je een keer kan aftrekken zijn de kosten die je gemaakt hebt om de hypotheeklening te krijgen. Dit zijn de kosten zoals: ‘taxatie van je huis, notariskosten voor de hypotheekakte, afsluitkosten, kosten van nieuwbouwdepot of verbouwingsdepot, betaalde bouwrente na het afsluiten van de voorlopige koopovereenkomst en de kosten van de aanvraag van de Nationale Hypotheek Garantie’, zo stelt Z24. Kijk voor het volledige overzicht op financieel.infonu.nl, daar staan alle bedragen op die je eenmalig mag aftrekken.
Welke kosten zijn jaarlijks aftrekbaar als huizenbezitter?
Huizenbezitters hebben ieder jaar weer recht op verschillende aftrekposten waardoor je dankzij je eigen woning minder belasting hoeft te betalen. Hypotheek24 heeft ze voor je op een rij gezet.
- Eigenwoningforfait: De Belastingdienst ziet een deel van je eigen huis als inkomen, dit wordt ook wel het eigenwoningforfait genoemd. Het eigenwoningforfait is vaak 0.7% van de WOZ-waarde van je woning en dat bedrag is fiscaal aftrekbaar. De WOZ-waarde wordt bepaald door de gemeente en zij laten je dat per brief weten. De waarde gaat in op het moment dat je ingeschreven staat op de woning.
- Hypotheekrente: De hypotheekrente kan je maximaal dertig jaar aftrekken van de belasting. Voor hypotheken die vanaf 2013 zijn afgesloten mag je de rente alleen aftrekken als je maandelijks je hypotheek aflost.
- Verbouwing: Als je een lening afsluit voor een verbouwing van je huis, dan kan je de rente over die lening tot zes maanden nadat je de lening hebt afgesloten aftrekken van de belasting.
- Restschuld: Heb je je huis na 28 oktober 2012 verkocht met een restschuld? Dan mag je maximaal vijftien jaar de rente en financieringskosten over de restschuld fiscaal aftrekken.
- Boeterente: Als je je hypotheek eerder aflost of hebt overgesloten, dan krijg je een boete opgelegd door je hypotheekverstrekker. De boeterente kan je ook aftrekken van de belasting.
- Erfpacht: Het geld dat je per periode betaalt om de erfpacht mee af te kopen kan je ook van de belasting aftrekken. De rente die je over de lening betaalt die je hebt afgesloten om de erfpacht mee te betalen is dat ook.
- Verhuren woning: Heb je een tweede woning of heb je je oude huis nog niet verkocht? Dan kan je je huis verhuren en de inkomsten die je daar uit haalt hoef je niet door te geven aan de belastingdienst. Krijg je je huis niet verkocht of verhuurd? Dan mag je bij uitzondering de hypotheekrente van je oude huis van de belasting aftrekken. Dat mag in het jaar dat je het huis verlaat en de drie jaar die daar op volgen.
- Kapitaalverzekering: Heb je een kapitaalverzekering afgesloten bij je spaar-, leven- of beleggingshypotheek? Dan kan je de betaalde rente van de belasting aftrekken. Het is wel de bedoeling dat de levensverzekering is afgesloten om een eigen huis mee af te lossen.
Wil je ook geld verdienen?
Een hypotheek afsluiten kun je tegenwoordig goed zelf. Bij Hypotheek24.nl helpen we je het zelf te doen en omdat je het zelf doet kun je duizenden euro’s besparen. Kom je er niet uit? Stel je vraag dan aan ons zodat wij je verder kunnen helpen.