Tip voor je vakantiegeld: Extra aflossen op je hypotheek

Leestijd: 2 minuten

Het vakantiegeld staat (bijna) op je rekening. Wat ga jij met dat extraatje doen? Je zou wat extra kunnen aflossen op je hypotheek. Maar hoe werkt dat precies?

Extra aflossen op je hypotheek?

Op dit moment is de hypotheekrente nog altijd een stuk hoger dan de spaarrente. Dit betekent dat je dus meer geld kwijt bent aan je hypotheekrente dan dat je aan spaarrente ontvangt als je het op je rekening laat staan. Het levert je dus financieel voordeel op als je spaargeld gebruikt om een stuk van je hypotheek mee af te lossen.

Afhankelijk van de gekozen hypotheekvorm kunnen de maandlasten dan lager worden doordat je meer hebt afgelost én minder betaalt aan rente over je hypotheek.

Boetevrij aflossen

Let wel op, het bedrag dat je aflost mag niet al te hoog zijn wanneer je gratis wilt aflossen. Als je een groot bedrag extra wilt aflossen dan kun je namelijk een boete krijgen. De bank geeft je altijd de mogelijkheid om een deel boetevrij af te lossen. Meestal is dat ongeveer 10% van de hypotheeksom. Bekijk in de tabel hoe veel jij bij jouw geldverstrekker boetevrij mag aflossen.

Hoezo een boete bij aflossing?

Hoezo moet je een boete betalen als je een groot bedrag aflost? De bank zou toch juist blij moeten zijn dat je extra aflost op je hypotheek?

Helaas, de bank ziet het niet zo. Zij verdienen namelijk geld aan jouw lening door de rente die je over het openstaande bedrag betaalt. Dus als jij eerder gaat aflossen betaal je een stuk minder hypotheekrente dan dat ze in de eerste instantie hadden ingecalculeerd. Daar beboeten ze je dan voor.

Extra vragen?

Heb jij nog vragen over de aflossing van je hypotheek. Wij hebben de meest gestelde vragen van klanten voor je gebundeld. Zit jouw vraag er niet tussen, dan vullen we deze lijst natuurlijk graag aan. Stel ons je vraag via 020 2611666 of WhatsApp naar +316 12682220.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *