Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD) zou volgens TU Delft te strenge leennormen voor hypotheken hebben opgesteld. De regels zouden te weinig rekening houden met individuele situaties en de buffers zouden ‘zeer betuttelend’ zijn, aldus EigenHuis.nl. Buffers zijn bijvoorbeeld nodig om veranderingen, zoals het krijgen van kinderen, op te vangen. De strenge regels zorgen ervoor dat potentiële huizenkopers minder kunnen lenen, waardoor de woningmarkt minder goed herstelt.
Belemmering doorstroming huizenmarkt
Volgens de TU Delft zijn er mensen die graag een huis willen kopen maar dat volgens de leennormen niet mogen. Hierdoor moeten zij huren in de particuliere sector waar ze veel duurder uit zijn. Dit zorgt ervoor dat er minder doorstroming is op de huizenmarkt en dat huizenprijzen minder snel herstellen. Dat zorgt er weer voor dat huizen langer onder water blijven staan. De leennormen van het NIBUD belemmeren de doorstroming van de huizenmarkt, aldus de TU Delft.
Onderzoekers van de TU Delft willen dat er een individuele inkomenstoets komt die per situatie gaat beoordelen of iemand in aanmerking kan komen voor een hypotheek. Er zou dan gekeken moeten worden naar inkomen, gezinssamenstelling, inkomensontwikkeling, leeftijd en opleidingsniveau. Vereniging Eigen Huis (VEH) wil de leennormen van het NIBUD wel handhaven, maar zij opperen dat banken de normen als referentiepunt gebruiken en daar van af kunnen wijken als dat nodig is.
Belemmering herstel huizenmarkt
Een andere belemmering van de huizenmarkt is de renteopslag die steeds hoger wordt, waardoor de huizenmarkt minder snel herstelt, zo bericht het Parool. Banken vragen om een renteopslag voor huizen die niet binnen de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) vallen. Vaak gaat het om woningen uit het duurdere segment met een hypotheeksom hoger dan € 265.000,-. Deze huizen komen niet in aanmerking voor de NHG.
De NHG beschermt zowel de koper als de kredietverschaffer in het geval van wanbetaling. Hierdoor kan je voor een hypotheek met NHG een lagere rente krijgen. Banken nemen momenteel minder risico’s waardoor het renteverschil tussen hypotheken met of zonder NHG flink is toegenomen. NHG-hypotheken met een looptijd van 10 jaar betalen bijvoorbeeld ongeveer 3% rente, terwijl hypotheken zonder NHG zo’n 4% rente betalen.
Hypotheek afsluiten
Kom jij volgens de leennormen van het NIBUD in aanmerking voor een hypotheek? Daar kan je eenvoudig zelf achter komen met behulp van de berekentools op de website van Hypotheek24. Zo kan je onder andere je maandlasten van je hypotheek berekenen. Vervolgens kan je de hypotheek van je keuze afsluiten zodat je kunt besparen op dure advieskosten. Mocht je er toch niet uitkomen? Dan staan wij klaar om je te helpen.