Starters en de woningmarkt

Leestijd: 2 minuten

Stond je huis het afgelopen jaar onder water? Wellicht nu niet meer! Momenteel herstelt de huizenmarkt zich langzamerhand, dat is onder andere af te lezen aan het aantal huizen dat ‘onder water staat’. Huizen die onder water staan hebben een hypotheeklening die hoger is dan de eigenlijke waarde van het huis. Afgelopen jaar waren dat er nog zo’n 1.070.000, terwijl dat aantal in de eerste maanden van 2015 op 940.000 geschat wordt door de Rabobank. Helaas zit er voor veel jongeren een keerzijde aan dit bericht.

 Huis-Sleutel

Kans op restschuld

Ondanks dat er minder huizen onder water staan, zijn nog niet alle huizenbezitters uit de gevarenzone. Veel huizenbezitters onder de 40 jaar zitten nog met een restschuld omdat huizenprijzen na 2008 sterk zijn gedaald. In vergelijking met de piek in augustus 2008, zijn huizenprijzen nu 18% lager. Huizenbezitters tussen de 25 en 30 jaar hebben ongeveer 65% kans om een restschuld te hebben, zo bericht Wegwijs.

 

Oplossing

Als je van je restschuld af wilt heb je verschillende opties. De simpelste oplossing is wachten tot de prijzen weer gestegen zijn. Stijgen de huizenprijzen in jouw regio niet zo snel, dan kan je ervoor kiezen om je hypotheek sneller aflossen, te sparen om het hypotheekgat te dichten of je ouders om een bijdrage te vragen. Het is namelijk mogelijk om eenmalig een gift van €52.752,- van je ouders te ontvangen, mits je die in je hypotheekschuld steekt.

 

Aankoop eerste huis

Als starter op de woningmarkt is het niet eenvoudig om een huis te kopen. Starters hebben namelijk geen vermogen opgebouwd vanuit een eerder gekocht huis, waardoor een woning door middel van een hypotheek en eventueel spaargeld gefinancierd moet worden. Daarnaast is het aanbod van eengezinswoningen met een vraagprijs onder € 150.000,- relatief laag, in 2014 waren dat er 12.000. Starters die een appartement onder € 150.000,- willen kopen hebben keus uit een wat ruimer aanbod. Er staan namelijk bijna 20.000 appartementen te koop voor minder dan € 150.000,-. Om de aankoop van een huis makkelijker te maken kan je ook besparen op de kosten van hypotheekadvies. Hypotheek24 geeft je de mogelijkheid om op basis van execution-only je eigen hypotheek samen te stellen, zodat je geen geld hoeft uit te geven aan een hypotheekadviseur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *