Jij hebt jouw perfecte huis gevonden en je bent klaar om een hypotheek aan te vragen. Dan heb je een aantal documenten nodig. Één van die documenten is de werkgeversverklaring. Logisch, de bank wil weten of jij in staat bent om de maandlasten te kunnen betalen. Het is van belang dat je deze juist invult. En omdat je dit niet iedere dag doet hebben wij vast 3 aandachtspuntjes voor je op een rij gezet.
Let op: Gebruik altijd de digitale werkgeversverklaring van NHG. Door het gebruiken van deze invulbare PDF zul je zien dat er veel minder fouten worden gemaakt. En het goede nieuws is dat wij hierdoor nog sneller en soepeler door het acceptatieproces heen kunnen!
1. Vul de werkgeversverklaring juist in
Klinkt als een open deur, maar hier worden heel veel fouten in gemaakt. Denk er bijvoorbeeld aan dat:
- De verklaring slechts door één persoon bij je werkgever kan worden ingevuld;
- Het ondertekenen altijd met blauwe pen moet;
- Het bruto jaarsalaris moet kloppen met het maandsalaris. Krijg jij per 4 weken betaald? Vermenigvuldig het maandbedrag dan met 13;
- Je functie en de datum dat je in dienst bent getreden altijd hetzelfde moet zijn op de werkgeversverklaring als op je salarisstrook;
- Als je toeslagen ontvangt, deze apart benoemd moeten worden (alle inkomensonderdelen moeten een voetnoot bevatten, zoals een toeslag);
- Ouderschapsverlof van je salaris moet worden afgetrokken;
2. Werkgeversverklaring mag niet ouder dan 3 maanden zijn
De werkgeversverklaring mag niet ouder zijn dan 3 maanden. Zorg er ook voor dat je een kleurenkopie maakt en dat je het nieuwste model werkgeversverklaring gebruikt. De modellen veranderen namelijk om de zoveel tijd. Door het digitale formulier is een bedrijfsstempel niet bij alle geldverstrekkers meer nodig. Bij Lloyds is het bijvoorbeeld nog wel nodig.
3. Geen paniek zonder vast contract
Een werkgeversverklaring kan je ook krijgen zonder een vast contract. Je hebt dan wel een intentieverklaring nodig. De intentieverklaring is een onderdeel van de werkgeversverklaring. Deze hoef je alleen maar in te vullen als je géén vast contract hebt. Met de intentieverklaring laat jouw werkgever namelijk weten dat hij de intentie heeft om een vast contract aan te bieden. Het zijn dus niet twee aparte documenten.
Let op: Als jij een werkgeversverklaring mét intentieverklaring upload en jouw contract verloopt over een maand betekent het dus dat het volgende contract een vast contract moet zijn. Je werkgever heeft tenslotte gezegd dat hij de intentie heeft om jou een vast contract te geven.
Tip: Heeft je werkgever iets te snel zijn goede bedoelingen laten zien en wordt het volgende contract toch nog niet een vast contract. Wacht dan met uploaden tot je huidige contract afloopt en je weer een nieuw tijdelijk contract krijgt aangeboden. Dan heeft je werkgever nog even om zijn intentie waar te maken.
Met een nulurencontract moet het jaarsalaris wel net zo hoog zijn als je daadwerkelijk verdiende loon in de afgelopen 12 maanden. Met een min-maxcontract moet het jaarsalaris gelijk zijn aan het minimaal aantal uren in je contract. Als je extra hebt gewerkt dan moeten de uren van de afgelopen 12 maanden meegenomen worden.
Heb jij vragen of kom je er niet uit met je werkgeversverklaring? Neem dan contact op met ons serviceteam. Wij helpen je graag.