Heb je een mooie woning op het oog maar kom je een stukje hypotheek te kort? Maak dan gebruik van de Starterslening. Dankzij deze lening kunnen starters sneller een woning kopen en hypotheek afsluiten, want de Starterslening fungeert als een tweede hypotheek. Hierdoor kan je de bijkomende kosten betalen en het gat tussen je maximale hypotheek en de koopsom financieren. Je droomhuis komt hiermee een stuk dichterbij!
Wat is een Starterslening?
Een Starterslening is een extra lening die je naast je hypotheek kan afsluiten. Deze lening wordt via de gemeente waar je woont verstrekt. Het bijzondere aan deze lening is dat je de eerste 3 jaar geen rente betaalt en geen aflossing hoeft te doen. Als je inkomen na die 3 jaar gestegen is ga je rente en aflossing betalen. Mocht je inkomen niet genoeg gestegen zijn, dan wordt de hoogte van de rente en aflossing bepaald aan de hand van je inkomen. Zo hoef je nooit teveel te betalen.
Wanneer kan je een Starterslening aanvragen?
De naam van de Starterslening zegt het eigenlijk al, de lening is bedoeld voor starters. Daarnaast moet je aan nog een aantal voorwaarden voldoen. Stel je zelf de volgende vragen en kom er achter of jij in aanmerking komt voor deze lening:
- Ben je 18 jaar of ouder?;
- Is het je eerste koopwoning?;
- Ga je zelf in de woning wonen?;
- Is de koopsom van de woning niet meer dan €231.132,-?;
- Is het hypotheekbedrag niet meer dan €245.000,-?;
- Vraag je een hypotheek met NHG aan?.
Kan je al deze vragen met ja beantwoorden? Dan kan je een hypotheek aanvragen met behulp van een Starterslening. Let wel op dat de voorwaarden en bedragen per gemeente kunnen verschillen. Kijk op de website van Starterslening om te zien welke voorwaarden jouw gemeente hanteert.
Hoe hoog is de Starterslening die ik kan krijgen?
Het verschilt per hypotheekaanvraag hoe hoog de Starterslening zal zijn. De hoogte van de lening hangt namelijk af de volgende voorwaarden:
- Je inkomen;
- Je vermogen;
- De voorwaarden van je gemeente.
Op de website van Starterslening kan je berekenen voor welk bedrag jij zo’n lening kan afsluiten.
Wat kost een Starterslening?
Het afsluiten van een Starterslening is niet gratis. Daarnaast is het de bedoeling dat je een hypotheek aanvraagt met NHG. Je betaalt dan ook kosten voor het afsluiten van een hypotheek met NHG. Voor de Starterslening zelf betaal je de volgende kosten:
- NHG borgtochtprovisies: 1% van de starterslening
- Afhandelingskosten: 1.5% van de hoofdsom van de Starterslening.
Daarnaast wordt de Starterslening gezien als een tweede hypotheek waardoor je meer notariskosten moet betalen. De notaris vestigt het hypotheekrecht namelijk twee keer: een keer voor je hypotheek en een keer voor de Starterslening.
Aan welke voorwaarden moeten je hypotheek en de Starterslening voldoen?
De Starterslening en de hypotheek worden niet zomaar verstrekt. Ze moeten aan de volgende voorwaarden voldoen:
- De rentevastperiode van je hypotheek moet minimaal 10 jaar zijn;
- De maximale looptijd van de Starterslening is 30 jaar;
- De rentevastperiode van de Starterslening is 15 jaar.
Je kan tijdens de looptijd van de Starterslening de rentevastperiode wijzigen door middel van een hertoets. Je kan, afhankelijk van de looptijd van de lening, hiervoor een aanvraag indienen in het 3e, 6e, 10e en 15e jaar dat de lening loopt. Aan deze hertoets zijn wel kosten verbonden, maar deze kan je aftrekken van de Belastingdienst.
Hoe vraag je bij Hypotheek24.nl een hypotheek aan met Starterslening?
Start je hypotheekaanvraag bij Hypotheek24.nl via het online stappenplan. Vul al je gegevens in en upload alle documenten voor de Starterslening in je persoonlijke dossier. Vervolgens stuur je ons een e-mail dat je een hypotheek aanvraagt met behulp van de Starterslening. Het proces is nu in werking gezet! Belangrijk om te weten:
- Lloyds Bank verstrekt geen hypotheken met een Starterslening;
- Het aanvragen van de Starterslening duurt 6 weken.
Begin dus op tijd met het aanvragen van de Starterslening en de hypotheek om je favoriete woning te financieren!