Appartement kopen? Check de VvE!

Leestijd: 3 minuten

Wie een appartement koopt, wordt automatisch lid van de Vereniging van Eigenaars (VvE). Controleer daarom goed of de VvE actief is en goed functioneert voordat je een appartement koopt.

Nieuwbouwproject: Het Kadehuis in Arnhem

Wanneer je een appartement koopt heb je het exclusieve gebruiksrecht van het appartement én ben je samen met de andere appartementseigenaren mede-eigenaar van het appartementencomplex. De VvE bestaat uit bewoners en behartigt deze gezamenlijke belangen en is verantwoordelijk voor het onderhoud van de algemene ruimtes van een appartementencomplex. Als eigenaar van een appartement ben je automatisch lid van de VvE. Dit is een wettelijke verplichting.

Reservefonds VvE

Elke VvE moet beschikken over een reservefonds. In dit fonds wordt geld apart gezet voor het groot onderhoud aan het appartementencomplex. Groot onderhoud is bijvoorbeeld onderhoud aan de gevel, het dak of de liften. Ook duurzaamheidsmaatregelen, zoals vloer- of dakisolatie, vallen onder groot onderhoud.

Het reservefonds wordt aangevuld met de maandelijkse servicekosten. Per 1 januari 2021 moet de VVE hier voor voldoen aan een minimumbedrag. Hiervoor zijn twee opties:

  1. Er is een Meerjarenonderhoudsplan (MJOP) opgesteld (maximaal 5 jaar oud) voor een periode van 10 jaar. Het bedrag in de MJOP wat elk jaar benodigd is wordt opgehaald met de servicekosten;
  2. Er wordt elk jaar gezamenlijk 0,5% van de herbouwwaarde ingelegd. Stel dat deze € 2.000.000,00 is en er zijn 10 appartementen is dit per maand per eigenaar: 0,5% van € 2.000.000 / 10 appartementen / 12 maanden = € 83,33.

Als 80% van de VVE eigenaren besluit geen maandelijkse buffer aan te willen leggen voor onderhoud, mag van bovenstaande regel worden afgeweken.

Servicekosten VvE

Als je een appartement op het oog hebt, dan is het altijd verstandig om goed te informeren naar de servicekosten. Uiteraard wil je graag weten hoe hoog de maandelijkse servicekosten zijn. Pas op: lage servicekosten zijn niet altijd positief. Dit kan een teken zijn dat de VvE niet actief is en dat er dus geen financiële buffer is opgebouwd. Dat zorgt er voor dat je ineens diep in de buidel moet tasten zodra er onderhoud nodig is.

Het is ook verstandig om te controleren of de vorige eigenaar de servicekosten netjes heeft betaald. Als er een achterstand is, dan moet jij dit als nieuwe koper wettelijk gezien betalen en daar zit je niet op te wachten. Vraag ook meteen of er grote reparaties, renovaties of verbouwingen op de agenda staan. Zo ja, dan is de kans groot dat de huidige bewoners verwachten dat je hier aan mee betaald. Dit soort plannen zijn vaak vastgelegd in het meerjarenonderhoudsplan (MJOP). Hierin staat wat er wanneer moet gebeuren en hoeveel dit gaat kosten.

Durf te vragen

Om te voorkomen dat je voor verrassingen komt te staan is het belangrijk om de volgende vragen te stellen:

  • Is de VvE ingeschreven bij de Kamer van Koophandel? Dit is wettelijk verplicht en laat vaak zien of de VvE actief is.
  • Is er een collectieve opstalverzekering? Dit is verplicht.
  • Welke delen van het appartementencomplex zijn gemeenschappelijk en welke privé? In het splitsingsreglement is precies vastgelegd welke delen van het complex gemeenschappelijk zijn. Dit zijn de delen waarvoor jij als eigenaar van een appartement ook gedeeltelijk verantwoordelijk bent.
  • Hoe groot is het reservefonds? Is er een buffer opgebouwd waarmee de VvE onderhoudskosten kan betalen. Je kunt een kopie van de jaarstukken of de begroting opvragen. Dit laat zien wat de financiële situatie is.
  • Heeft het appartementencomplex een lift?
  • Wie vormt het bestuur van de VvE en wie is de beheerder? Deze persoon regelt bijeenkomsten en is verantwoordelijk voor de administratie. Je kunt ook de notulen van de VvE vergaderingen opvragen. Dit geeft je een beeld van alles wat er speelt.

Tot slot is het verstandig om een kopie van de splitsingsakte en het splitsingsreglement op te vragen. Hierin vind je al jouw rechten en plichten als eigenaar van een appartement. Vaak maakt de VvE gebruik van een modelreglement en worden uitzondering apart benoemd.

In sommige gevallen is er ook sprake van een huishoudelijk reglement. Hierin staan leefregels die specifiek voor het betreffende appartementencomplex gelden.

Meer weten?

Wil je meer weten over het kopen van een appartement? Of over jouw financiële mogelijkheden? Maak dan hier een vrijblijvende belafspraak. Direct vragen stellen? Wij zijn ook bereikbaar via WhatsApp. Scan de QR-code om ons toe te voegen! Handig toch?


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *