Hypotheek verhogen? Dit moet je weten!

Leestijd: 3 minuten

Droom je al jaren van een verbouwing of wil je een grote uitgave te doen? In sommige gevallen kan het verhogen van je hypotheek uitkomst bieden. Heeft jouw woning overwaarde, dan is het interessant om de mogelijkheden te bekijken.

Het verhogen van de hypotheek geeft meer bestedingsruimte zonder dat je aanspraak hoeft te maken op spaargeld. Dit kan heel interessant zijn, omdat je voor een hypotheek over het algemeen een lagere rente krijgt dan voor een losse lening bij de bank. Er zijn echter wel een aantal punten waar je goed op moet letten.

Voorwaarden hypotheek verhogen

Niet iedere situatie komt in aanmerking voor het verhogen van de hypotheek. Er zijn twee belangrijke regels waar je aan moet voldoen:

  • De hypotheek mag door de verhoging niet hoger worden dan 100% van de marktwaarde van het huis. Er moet dus sprake zijn van overwaarde. Je hebt overwaarde wanneer je huis meer waard is dan de hoogte van de lopende hypotheek. Is jouw woning € 300.000 waard en heb je een hypotheek afgesloten voor €250.000? Dan is de overwaarde € 50.000.
  • Je moet voldoende inkomen hebben om de lasten van de nieuwe hypotheek er ook bij te kunnen dragen.

Er zijn twee uitzonderingen op de regel dat je maximaal 100% van de huidige marktwaarde kan lenen, namelijk:

  • Ga je verbouwen? Dan mag je de hypotheek verhogen tot 100% van de marktwaarde ná verbouwing. De taxateur kijkt wat de woning waard wordt op basis van de verbouwingplannen die je doorgeeft.
  • Ga je met de verhoging energiebesparende maatregelen treffen? Dan mag je maximaal 106% van de marktwaarde lenen. De gehele lening boven de 100% moet wel besteed worden aan energiebesparende maatregelen.

Besteding

Je kunt jouw hypotheek alleen verhogen bij de geldverstrekker waar de huidige hypotheek loopt. Ben je van plan om extra geld vrij te spelen door het verhogen van je hypotheek? Bedenk dan goed waar je dit geld aan wil besteden. Wil je het geld gebruiken om de woning te verbouwen of verduurzamen? Dan kan dit bij bijna iedere hypotheekverstrekker. Wil je de verhoging gebruiken voor een consumptief doeleind, dan zijn de mogelijkheden wat beperkter.

Wil je gebruik maken van een consumptieve hypotheek, maar biedt je huidige hypotheekverstrekker daar geen mogelijkheid voor? Dan betekent dit dat je jouw bestaande hypotheek moet oversluiten naar een hypotheekverstrekker die deze mogelijkheid wel aanbiedt.

Consumptieve hypotheek

Een consumptieve hypotheek kun je bijvoorbeeld gebruiken voor het helpen van je kinderen met een schenking of het kopen van een woning, maar ook voor het kopen van een vakantiewoning of een nieuwe auto.

Let op: de toets voor een consumptieve hypotheek is zwaarder dan die voor een normale hypotheek. Dit komt doordat je geen rente kan aftrekken van je belasting. Dat leidt tot zwaardere maandlasten.

Houd er rekening mee dat de online tool van Hypotheek24.nl om je maximale hypotheek te berekenen gebaseerd is op een reguliere hypotheek. Het bedrag dat je maximaal consumptief kan lenen kan lager zijn.

Onderhands verhogen

Het verhogen van je hypotheek kan niet alleen door een tweede hypotheek af te sluiten. Sterker nog, in sommige gevallen is het verstandig om te kiezen voor een onderhandse opname.

Heb jij bij het afsluiten van jouw hypotheek gekozen voor een hogere hypothecaire inschrijving? Dan staat jouw hypotheek bij de notaris hoger ingeschreven dan het bedrag dat je nu leent. Hierdoor is het mogelijk om je hypotheek te verhogen tot het bedrag waarvoor je hypotheek is ingeschreven. Hierbij is het natuurlijk wel belangrijk dat je dit kunt betalen. Je hoeft hier niet voor naar de notaris, maar je kunt dit regelen met de hypotheekverstrekker.

Hypotheek24 helpt je graag met het verhogen van jouw hypotheek. Dit gebeurt altijd in combinatie met advies van onze deskundige hypotheekadviseurs.

Meer weten?

Wil je meer weten over het verhogen van je hypotheek? Maak dan hier een vrijblijvende belafspraak. Direct vragen stellen? Wij zijn ook bereikbaar via WhatsApp. Scan de QR-code om ons toe te voegen! Handig toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *