Trouwen, huis en hypotheek

Het nieuwe trouwen: wat betekent dat voor je hypotheek?

Leestijd: 2 minuten

Ga jij binnenkort trouwen en regel je van tevoren niets? Dan trouw je automatisch in gemeenschap van goederen en delen je partner en jij alle bezittingen en schulden. Maar vanaf 1 januari 2018 verandert dat. Je trouwt dan automatisch op huwelijkse voorwaarden. Wat betekent dat precies voor je hypotheek?

Wat houden de nieuwe regels in?

Als je trouwt in gemeenschap van goederen, dan deel je alles wat voor het huwelijk van jou was met je partner. De bezittingen en schulden worden dan voor de helft samen gedeeld. Met de nieuwe regels wordt dit per 1 januari 2018 anders. Alles wat je voor het huwelijk hebt opgebouwd qua vermogen of schulden, blijft bij de oorspronkelijke eigenaar. Bij eenvoudige situaties hoef je dan niet meer langs de notaris om huwelijkse voorwaarden op te maken. Ook als jij of je partner al een koophuis hadden, dan hoeven jullie niet de gezamenlijke eigenaar te worden.

Waar moet je aan denken voordat je trouwt?

Trouw jij na de jaarwisseling? Dan moeten je partner en jij voordat jullie gaan trouwen, vastleggen welke bezittingen van wie zijn. Mocht je gaan scheiden en je hebt dit niet gedaan, dan zal de rechter deze bezittingen zien als gekocht of gekregen tijdens het huwelijk. Oftewel ze zijn van beide partners en moeten voor de helft met elkaar gedeeld worden.

Welk gevolg heeft het voor je hypotheek?

Als je trouwt in gemeenschap van goederen, deel je je koopwoning, de hypotheek en de hypotheekrenteaftrek. Stel dat je partner al acht jaar een eigen huis heeft en ook al acht jaar hypotheekrente heeft afgetrokken, dan heb jij geen volledig recht meer op 30 jaar aftrek. Onder de nieuwe regels is dat niet meer het geval en kan dit gescheiden worden. De woning blijft dan bijvoorbeeld het eigendom van je partner en de hypotheek ook.

Kan je na 1 januari 2018 nog trouwen in gemeenschap van goederen?

Ook na 1 januari is het mogelijk om te trouwen in gemeenschap van goederen. Je gaat dan langs de notaris om daar een contract voor af te sluiten.

Veranderen huwelijken die al gesloten zijn ook?

Met de nieuwe trouwregels, veranderen huwelijken die al gesloten zijn voor 1 januari 2018 niet. Zijn je partner en jij getrouwd in gemeenschap van goederen, dan blijft dat ook na de jaarwisseling het geval. Tenzij jullie huwelijkse voorwaarden op laten maken bij een notaris.

Wat is de actuele hypotheekrente?

Vergelijk de actuele hypotheekrente en kies voor een geldverstrekker met lage rente. Kijk ook meteen de aantrekkelijke voorwaarden na en start je online hypotheekaanvraag samen met je persoonlijke hypotheekcoach van Hypotheek24.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *