Starterslening aanvragen? Dat doe je zo!

Leestijd: 2 minuten

 

Je eerste woning kopen is een spannend moment! Wanneer je een woning op het oog hebt, gaat het allemaal beginnen. Wordt je bod geaccepteerd? En belangrijker; kun je genoeg lenen om de woning te financieren? Een starterslening van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) kan je hier mogelijk bij helpen.

Wat is een starterslening?

Een starterslening is een hypotheek die je via de gemeente en het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) afsluit. Deze lening wordt gebruikt om het verschil tussen de prijs van het huis en het bedrag dat je maximaal bij de bank kunt lenen, te overbruggen.

Voorbeeld:

Je kunt je op je inkomen maximaal €135.000,00 lenen bij bank X en jouw droomhuis kost €160.000,00. Via jouw gemeente kom je in aanmerking voor een Starterslening. De Starterslening overbrugt nu het verschil tussen de koopprijs van de woning en het bedrag wat je maximaal kunt lenen bij de bank. De Starterslening bedraagt dan €25.000,00.

De Starterslening bestaat uit twee lening-delen;

  1. Een leningdeel dat annuïtair wordt afgelost, de Starterslening
  2. Een leningdeel dat oploopt, de Combinatielening.

De aflossing van de Starterslening ‘betaal’ je de eerste 3 jaar met de Combinatielening. Daardoor heb je de eerste 3 jaar geen maandlasten en loopt de Combinatielening op. Na drie jaar begin je met aflossing en rente te betalen én los je op zowel de Starterslening als de Combinatielening af. Hou er wel rekening mee dat je de rente die je over de Combinatielening gaat betalen niet kan aftrekken van de belasting, omdat dit een box 3 lening is.

Kom ik in aanmerking voor een Starterslening?

Of je in aanmerking komt voor een starterslening is afhankelijk van de gemeente/provincie waar je de woning gaat aankopen. Iedere gemeente en provincie heeft zijn eigen beleid als het gaat om de Starterslening. De voorwaarden kunnen dus verschillen per gemeente en/of provincie.

Hoe vraag ik een Starterslening aan?

Allereerst moet je nagaan of je bij de gemeente waar je wilt gaan wonen in aanmerking komt voor een Starterslening. Dit kun je nakijken op de website van de SVn. Wanneer deze gemeente Startersleningen verstrekt, kun je via de gemeente zelf een aanvraag starten. De gemeente gaat vaststellen of jij aan alle voorwaarden voldoet. Zo ja, dan sturen zij jou een toewijzingsbrief.

Daarnaast heb je een rente aanbod nodig van de bank waarbij jij de hypotheek (die naast de Starterslening loopt) gaat afsluiten. Met de toewijzingsbrief en het rente aanbod kun je een aanvraag indienen bij SVn. Indien zij alle documenten hebben gecontroleerd en alles akkoord is, geven zij jou een offerte.

Zowel de toewijzingsbrief van de gemeente als de offerte van SVn heb je vervolgens nodig om een definitieve offerte van de bank te ontvangen.

Wil jij weten bij welk van onze geldverstrekkers jij terecht kunt met een Starterslening? Klik dan hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *