Je bent gescheiden en je gaat een nieuw leven tegemoet. Daar hoort ook een nieuwe hypotheek bij. Deze nieuwe hypotheek kan je gebruiken om je ex uit te kopen of om een andere woning mee te financieren. Net als bij alle andere hypotheekaanvragen, moeten er documenten aangeleverd worden om de hypotheek rond te kunnen krijgen. Met de volgende documenten moet je rekening houden als je na een scheiding een woning gaat kopen.
Wanneer kan je een woning kopen na je scheiding?
Je kan pas nadat de scheiding rond is een nieuwe hypotheekaanvraag doen. Op dat moment is namelijk pas duidelijk wat er met de echtelijke woning gebeurt: gaan jullie de woning verkopen, koop je je ex uit of ga je een andere woning financieren. Als één van de twee partners de andere partner uitkoopt, dan wordt er een akte van verdeling opgemaakt.
Wat is een akte van verdeling?
Een akte van verdeling is een akte die is opgesteld door een notaris waarin staat op wiens naam de echtelijke woning komt te staan. Deze akte wordt vervolgens ingeschreven in het kadaster zodat duidelijk is wie de eigenaar is van de woning. De lasten van de woning komen dan neer op een persoon, de eigenaar, en niet meer op jullie allebei. Als de woning op jouw naam komt te staan moet ook de hypotheek op één naam komen te staan. Er wordt alleen een akte van verdeling opgemaakt als de woning aan één van de partners komt te staan.
Welke documenten moet je aanleveren?
Een hypotheekaanvraag na een scheiding verloopt hetzelfde als een hypotheekaanvraag zonder scheiding, je moet alleen extra documenten aanleveren. De geldverstrekker zal in ieder geval vragen om de volgende documenten:
- Echtscheidingsconvenant: dit document stel je samen met je partner op en daarin leg je bijvoorbeeld de hoogte van de alimentatie en het pensioen vast, ook de afspraken over jullie kinderen komen hier in te staan;
- Beschikking: is de uitspraak van de rechtbank over de echtscheiding;
- Inschrijving scheiding bij de burgerlijke stand: de beschikking wordt ingeschreven in de burgerlijke stand door de gemeente en vanaf die datum ben je echt gescheiden;
- Akte van verdeling: op wiens naam de woning komt te staan. als woning aan een van de partners wordt toegekend.
Wat is de maximale hypotheek als je alimentatie betaalt?
De maximale hypotheek hangt af van je inkomen en de hoogte van de (eventuele) alimentatie die je aan je ex-partner betaalt. Uit het echtscheidingsconvenant zal blijken wat de hoogte is van de alimentatie en hoe lang de alimentatie betaalt moet worden. Deze factoren hebben allebei invloed op de hoogte van de hypotheek. Houd er dus rekening mee dat je hypotheek lager uitvalt als je alimentatie betaalt aan je ex.
Is een scheiding ook van belang bij je pensioeninkomen?
Als je binnen 10 jaar of minder pensioen gaat of als je al met pensioen bent en je wilt een hypotheek afsluiten, dan is de scheiding ook van belang. In het echtscheidingsconvenant maak je namelijk ook afspraken over wat er gaat gebeuren met het opgebouwde pensioen. Zo kan het zijn dat je de helft van je opgebouwde pensioen moet afstaan aan je ex-partner. Als je een deel van je pensioen aan je ex-partner moet afstaan, zal je nieuwe hypotheek wellicht ook lager uitvallen. Houd daar dus rekening mee!