Pensioen

Pensioen en hypotheek

Leestijd: 2 minuten

Vorige week zijn we begonnen met deze tweedelige serie over je pensioen en hypotheek. Vandaag deel 2: Je bent met pensioen en je wilt een hypotheek af- of oversluiten. In dat geval is je pensioeninkomen leidend voor de maximale hypotheek. Hoe dat in zijn werk gaat laten wij je zien!

Welk inkomen heb je als je met pensioen bent?

Als je met pensioen gaat, dan verandert je inkomen. Je werkt niet meer waardoor je geen loon meer ontvangt. Je ontvangt Algemene Ouderdomswet en vaak een van de volgende aanvullende inkomens:

 • Algemene Ouderdomswet (AOW): AOW ontvang je als je 67 jaar bent. Dit inkomen ontvang je van de staat;
 • Pensioen: Je ontvangt pensioen als je dat tijdens je werkende leven het opgebouwd bij je werkgever. Pensioen wordt uitgekeerd door de pensioenuitvoerder waar je bij bent aangesloten. Dit kunnen meerdere uitvoerders zijn als je bij meerdere werkgevers gewerkt hebt;
 • Privé pensioen: Het is mogelijk dat je zelf aanvullend pensioen hebt opgebouwd, bijvoorbeeld een levenslange lijfrente uitkering. Een levenslange lijfrente uitkering kan je meenemen voor je hypotheekaanvraag;
 • Nabestaandenpensioen: Ook het nabestaanden pensioen kan je meenemen tijdens je hypotheekaanvraag. Nabestaandenpensioen ontvang je als je partner is overleden.

Ontvang je een of meerdere van deze inkomens? Dan kan je die meenemen tijdens je hypotheekaanvraag.

Welk inkomen kan je niet meenemen?

Helaas is het zo dat niet elk pensioeninkomen kan worden meegenomen voor de hypotheekaanvraag. Ontvang je een van onderstaande inkomens? Dan tellen die niet mee.

 • Buitenlands pensioen;
 • Pensioen dat is opgebouwd in eigen beheer;
 • Tijdelijke lijfrente;
 • Lijfrente die nog niet zijn ingegaan.

Let op: Werk je door nadat je pensioengerechtigd ben? Inkomen uit arbeid kan niet meegenomen worden voor je hypotheekaanvraag als je al met pensioen bent.

Welke documenten moeten worden aangeleverd?

De documenten die nodig zijn voor je hypotheekaanvraag zijn anders dan bij aanvragen waarbij er gewerkt wordt. In het geval van pensioeninkomen worden de volgende documenten opgevraagd;

 • Toekenningsbesluit: Je AOW en pensioenuitvoerder brengen allebei zo’n document uit. Je kan het document herkennen want er staat in hoe hoog je pensioen is en of het levenslang uitgekeerd wordt;
 • Maandspecificatie: Op de maandspecificatie staat de omrekening van het bruto naar het nettobedrag dat je ontvangt. Ook de maandspecificatie wordt voor AOW en pensioen opgemaakt;
 • Jaaropgave: Een jaaropgave ontvang je ieder jaar van je pensioenuitvoerder. Bovenaan het document staat duidelijk dat het een jaaropgave is, dus dat kan niet missen!
 • Recent bankafschrift: Op het afschrift is te zien dat je AOW en pensioen worden bijgeschreven. De bedragen op je rekeningafschrift moeten hetzelfde zijn als op de maandspecificatie.

Zoek deze documenten bij elkaar en je kan starten met je hypotheekaanvraag.

Wat is je maximale hypotheek?

Je weet nu welke inkomens je kan meenemen voor je hypotheekaanvraag. Tel deze inkomens bij elkaar op, vul je gegevens in en je weet wat je maximale hypotheek is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *