Maximale hypotheek

Hoe wordt de maximale hypotheek berekend?

Leestijd: 2 minuten

Je bent er helemaal klaar voor, je wilt een hypotheek afsluiten. Allereerst wil je graag weten wat jou maximale hypotheek is. Maar hoe wordt de maximale hypotheek eigenlijk berekend? Geldverstrekkers hanteren een aantal richtlijnen bij het berekenen van de maximale hypotheek. Om het voor jou inzichtelijker te maken, leggen we het je uit!

Hoe wordt de maximale hypotheek bepaald?

De maximale hypotheek wordt vastgesteld aan de hand van de volgende variabelen:

 • Je inkomen;
 • De marktwaarde van je woning
 • Eventuele schulden en leningen.

De maximale hypotheek is 102% van de marktwaarde van de woning, mits je dat op inkomen kan dragen. Ieder jaar zal de maximale hypotheek per 1 januari met 1% worden verlaagd, totdat de maximale hypotheek in 2018 100% van de marktwaarde van de woning is.

Hoe wordt de marktwaarde van de woning vastgesteld?

De marktwaarde van de woning hangt af van het soort aanvraag. Hieronder staan de soorten aanvragen uitgesplitst en uitgelegd hoe de marktwaarde bepaald wordt:

 • Nieuwbouw:
  • Koop-/aanneemsom: in het geval van nieuwbouw kijkt de geldverstrekker naar de koop-/aanneemsom, eventueel met de prijs van de grond waar de woning op gebouwd wordt, de kosten van de bouw en het meerwerk dat jij laat verrichten;
 • Bestaande bouw:
  • WOZ-waarde: als je je bestaande hypotheek gaat oversluiten, dan kan de waarde van de woning bepaald worden aan de hand van het WOZ-besluit van de gemeente, als de hoogte van de hypotheek relatief laag is in verhouding met de waarde van de woning. Informeer bij ons naar de mogelijkheden;
  • Taxatiewaarde: bij de aankoop van een bestaande woning wordt de waarde van de woning in de meeste gevallen vastgesteld door middel van een NWWI gevalideerd taxatierapport;
  • Taxatiewaarde voor- en na verbouwing: als je je woning gaat verbouwen dan wordt de marktwaarde ook bepaald aan de hand van een taxatierapport. In het rapport staat zowel de marktwaarde voor- als na verbouwing.

Bekijk welke situatie op jou van toepassing is en op welke manier de marktwaarde berekend zal worden. Heb jij een taxatierapport nodig? Maak dan gebruik van onze taxatieservice! Je hoeft de taxatie niet zelf te regelen en weet je zeker dat het taxatierapport geaccepteerd zal worden door de geldverstrekker.

Beïnvloeden schulden en leningen de maximale hypotheek?

Schulden en leningen hebben invloed op de maximale hypotheek. De maximale hypotheek wordt verminderd met eventuele schulden en leningen die je hebt. Je kan hierbij denken aan:

 • Een studieschuld;
 • Rood staan op je betaalrekening;
 • Een creditcard die niet maandelijks afgelost wordt.

Als je de lasten van deze schulden of leningen niet naast de hypotheeklasten kan dragen, dan zal de maximale hypotheek lager uitvallen. Houd hier rekening mee! In een volgend blog leggen we je uit hoeveel invloed schulden hebben op je maximale hypotheek.

Hoe kan je je maximale hypotheek berekenen?

Hypotheek24.nl heeft een tool waarmee je je maximale hypotheek eenvoudig en snel kan berekenen! Binnen enkele minuten weet je waar jij staat op de huizenmarkt en welk bod je kan uitbrengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *