Lineaire hypotheek

Lineaire hypotheek: wat zijn de voor- en nadelen?

Leestijd: < 1 minuut

Een goede week geleden lieten we je weten dat de annuïtaire hypotheek de meest gekozen hypotheekvorm is. Dat is opmerkelijk want de lineaire hypotheek heeft verschillende interessante voordelen ten opzichte van de annuïtaire hypotheek! Wij laten zien welke dat zijn!

Wat is een lineaire hypotheek?

De lineaire hypotheek heeft als kenmerk dat je gedurende de gehele looptijd van de hypotheek hetzelfde bedrag aan aflossing betaalt. Daarnaast betaal je in het begin relatief veel hypotheekrente omdat die berekend wordt over de openstaande hypotheekschuld.

Wat zijn je maandlasten?

Je bruto maandlasten bestaan bij de lineaire hypotheek uit aflossing en hypotheekrente. De netto maandlasten zijn de aflossing en hypotheekrente, min de hypotheekrenteaftrek. Naarmate de looptijd van je hypotheek vordert, betaal je steeds minder rente waardoor zowel je bruto als netto maandlasten afnemen.

Waarom zou je een lineaire hypotheek kiezen?

De beste hypotheekvorm verschilt per persoon en per situatie. Weeg de voor- en nadelen tegen elkaar af en maak een keuze!

Wat zijn de voordelen?

  • Je betaalt relatief weinig rente omdat je snel aflost, hierdoor is deze hypotheek goedkoper dan de annuïteitenhypotheek;
  • Je bruto- en netto maandlasten nemen af tijdens de looptijd van de hypotheek;
  • Je lost gedurende de looptijd van de hypotheek iedere maand hetzelfde bedrag af;
  • Je bouwt snel vermogen op omdat je snel aflost, hierdoor is de kans op een restschuld lager;
  • Je hypotheekschuld is volledig afgelost aan het eind van de looptijd van de hypotheek.

Wat zijn de nadelen?

  • Je maandlasten zijn in het begin relatief hoog;
  • Tijdens de looptijd van de hypotheek neemt de hypotheekrenteaftrek af.

Wat zijn de actuele hypotheekrentes?

Vergelijk eenvoudig de actuele hypotheekrentes van de lineaire hypotheek en sluit deze hypotheek vervolgens zelf af op Hypotheek24.nl. Een hypotheek afsluiten is namelijk lang niet zo ingewikkeld als je denkt. Zeker niet met het eenvoudige stappenplan van Hypotheek24.nl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *