Leenstelsel en Hypotheek

Leestijd: 2 minuten

Na een paar jaar hard studeren, ben je eindelijk afgestudeerd. Met je diploma op zak ga je opzoek naar een baan en een eigen woning. De baan heb je gelukkig al snel gevonden en het duurt niet lang voordat je een koopwoning op het oog hebt. Je besluit een hypotheek af te sluiten om de nieuwe woning te financieren, maar omdat je een studieschuld hebt zijn er wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden.

Het nieuwe leenstelsel

Zoals je misschien al ergens hebt kunnen lezen is de studiefinanciering behoorlijk verandert. De basisbeurs is geen gift meer, maar het is een lening geworden. Het enige wat nog onder voorwaarden een gift blijft is het studentreisproduct. Wanneer de studie niet binnen 10 jaar voltooid wordt moet het reisproduct ook terug betaald worden.

Voor huidige en oud studenten geld een aflossing van 0,75% van de studieschuld per maand. Voor studenten die na 1 September 2015 gaan studeren, moeten 0,45% van de studieschuld per maand afbetalen.

De regels zijn wel een stuk soepeler geworden met het nieuwe leenstelsel. Je hebt 35 jaar de tijd om de schuld aftelossen. Wanneer je na 35 jaar nog een studieschuld hebt wordt deze kwijt gescholden.

Gevolgen voor hypotheek

Doordat de basisbeurs al direct een lening wordt  zal naar verwachting de gemiddelde studieschuld van €13.400 naar €24.000 gaan. Dit heeft natuurlijk invloed wanneer jij een hypotheek wilt aanvragen. De studieschuld wordt namelijk meegerekend als een maandelijkse financiële verplichting. Mensen met een studieschuld kunnen daarom minder lenen voor hun hypotheek.

Het is belangrijk om te weten welke consequenties de nieuwe regels hebben voor jouw maximaal te lenen hypotheek. De maandlasten worden niet zo zwaar meegerekend als een andere schuld (zoals een creditcard, krediet of een andere lening), maar het is belangrijk dat je toch even checkt wat het voor jou betekent. Denk hierbij aan het verschil tussen de oorspronkelijke schuld en de huidige schuld.

Hypotheek afsluiten met studieschuld

Op Hypotheek24.nl kun je jouw hypotheek berekenen en je kan hypotheken vergelijken. Ook met een studieschuld kan op Hypotheek24.nl een hypotheek afsluiten. Belangrijk om te weten is dat je de oorspronkelijke studieschuld moet invullen bij de berekening!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *