Huis te koop

Hoe werkt het bouwdepot?

Leestijd: 2 minuten

Je hebt je droomhuis eindelijk gekocht, maar nu blijkt dat er veel aan de woning gedaan moet worden. Je hebt wel wat gespaard voor een kleine verbouwing, maar je redt het niet alleen met dat geld. Dan kan de bank je helpen. Bij de bank kan je namelijk een bouwrekening openen, het bouwdepot.

 

Wat houdt een bouwdepot in?

Een bouwdepot is een aparte rekening die je alleen kan gebruiken voor de bouw of verbouw van een woning. Je leent een bedrag van de bank en je kunt dit bedrag maximaal 2 jaar in het bouwdepot zetten. Wanneer je kosten maakt voor de bouw of verbouw, dan stuur je de rekening naar de bank. De bank betaalt dan bijvoorbeeld de aannemer. Je kan er ook voor kiezen dat je eerst het bedrag zelf betaalt en dat de bank dan later het bedrag terug stort op jouw rekening.

Bepaalde kosten mogen niet uit het bouwdepot gehaald worden. Je mag bijvoorbeeld de kosten voor het kopen van een nieuw bed niet uit het depot halen. De kosten voor het stuken van de huiskamer meur bijvoorbeeld dan weer wel. Dit komt omdat je dit goed niet kan ‘meenemen’, het staat vast in het huis.

Kan je met een hypotheek een bouwdepot aanvragen?

Een bouwdepot kan je bij de meeste banken openen. Je kan vaak alleen een bouwdepot openen bij de bank waar je een hypotheek gaat afsluiten of waar je al een hypotheek hebt lopen. Het bouwdepot is onderdeel van de hypotheek. Wanneer je een bouwdepot opent, verhoog jij je hypotheek. Omdat het depot onderdeel is van de hypotheek, betaal je daar ook hypotheekrente over.

Waar hangt het maximale bouwdepot van af?

Er zijn verschillende factoren waar de maximale bouwdepot van af hangt:

  • Het hangt af van de eventuele hypotheeklening op de huidige woning;
  • De eventuele overwaarde van het huidige koophuis;
  • De nieuwe hypotheek;
  • En hoeveel je zelf kan financieren voor de (ver)bouw.

Daarnaast zal ook de waarde van de woning vastgesteld moeten worden. Dit moet gedaan worden door een taxateur. De waarde van de woning moet voor en na de verbouwing worden getaxeerd.

Op Hypotheek24.nl kun je zelf snel en gemakkelijk berekenen hoeveel jouw maximale hypotheek is. Daarna kan je zelf direct de hypotheek afsluiten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *