Rentevaste-periode

“Kan ik een hypotheek afsluiten terwijl ik wat ouder ben?”

Leestijd: 2 minuten

Je bent helemaal klaar voor het kopen van een huis: je hebt voldoende inkomen, je wilt spaargeld gebruiken en je hebt een mooie woning op het oog. Je bent alleen wat ouder. Dat brengt ons tot de vraag: “Ik ben wat ouder, kan ik toch een hypotheek afsluiten?”

Hypotheek afsluiten

Het is zeker mogelijk om op latere leeftijd een hypotheek af te sluiten. Geldverstrekkers nemen je hypotheekaanvraag gewoon in behandeling. Ook als je met pensioen bent kan je een hypotheek afsluiten. Waar je wel rekening mee moet houden, is een eventuele verplichting voor een overlijdensrisicoverzekering (ORV).

ORV op latere leeftijd

Het afsluiten van een ORV kan op latere leeftijd problemen geven. Je hebt namelijk te maken met de zogenaamde maximale aanvangsleeftijd en maximale eindleeftijd. Zo mag je op het moment van het afsluiten van de ORV niet ouder zijn dan een bepaalde leeftijd. Daarnaast bepaalt de maximale eindleeftijd tot wanneer de ORV maximaal loopt. De aanvangs- en eindleeftijd verschillen per verzekeraar. Op het moment dat de verzekering afloopt moet de ORV verplichting zijn weggevallen omdat je genoeg hebt afgelost. Houd er ook rekening mee dat je meer premie betaalt voor een ORV omdat de kans dat je overlijdt hoger is. Informeer bij ons naar de mogelijkheden!

ORV verplichting

Een ORV is verplicht als de hypotheek die je wilt afsluiten, relatief hoog is in verhouding met de waarde van je woning. Zo moet bij een hypotheek met NHG alles boven de 80% worden afgedekt met een ORV. Voor hypotheken zonder NHG kan het zijn dat er andere percentages gelden voor de ORV verplichting. Kijk voor exacte percentages op Hypotheek24.nl en bereken hoe hoog jouw ORV minimaal moet zijn.

Voorbeeld

Je koopt een huis van € 200.000,- en je sluit een hypotheek af voor € 165.000,-. Bij de door jou gekozen hypotheek moet het hypotheekbedrag dat hoger is dan 80% van de marktwaarde van de woning, afgedekt worden met een ORV. In dit geval moet er een ORV worden afgesloten voor minimaal € 5000,-. Als je hypotheek lager is dan € 160.000,-, dan hoeft er geen ORV afgesloten te worden.

Je kan de ORV verplichting laten vervallen door voldoende eigen geld in te brengen. Bijkomend voordeel: je maandlasten zijn lager als je meer eigen geld inbrengt.

Hypotheekrente vergelijken

Heb jij een mooie woning gevonden en weet je wat voor hypotheek je wilt? Vergelijk de hypotheekrente en regel je hypotheek nog in 2017!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *