Flexibiliteit bij het aflossen van je hypotheek

Leestijd: < 1 minuut

Voor starters is de keuze voor een hypotheek beperkt tot een lineaire- en een annuïteitenhypotheek. Bij de annuïteitenhypotheek betaal je aan het begin van de looptijd van de hypotheek minder per maand dan bij de lineaire hypotheek.

Ben jij een starter op de woningmarkt en kan jij beide hypotheekvormen permitteren, dan kan het nog steeds handig zijn om een annuïteitenhypotheek te nemen, zelfs als je de duurdere lineaire variant ook kan betalen. Met de annuïteiten hypotheek betaal je maandelijks iets minder. Het geld dat je dan bespaart kan je op een spaarrekening zetten. Aan het eind van het jaar heb je dan, als alles mee zit, een flink bedrag bij elkaar gespaard. Dit bedrag kan je gebruiken om de hypotheek mee af te lossen. In de meeste gevallen mag je 10% van de oorspronkelijke hypotheek per jaar aflossen. Hierdoor creëer je flexibiliteit in het aflossen van je hypotheek.

Je hoeft natuurlijk niet elk jaar extra af te lossen, maar door extra op je hypotheek af te betalen ga je ook minder betalen per maand. De spaarrente is op dit moment ook niet erg hoog, waardoor sparen niet heel aantrekkelijk wordt gemaakt. Let op dat je eventueel ook spaargeld overhoudt voor (on)voorziene uitgaven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *